Två toppar inom Byggnads lämnar sina uppdrag

Källor: ”Medlemmarnas pengar har gått till alkohol och lyxkonferenser”

Publicerad 2019-10-10

Två toppar inom fackförbundet Byggnads i region Stockholm-Gotland lämnar sina uppdrag med omedelbar verkan.

Detta sedan Aftonbladet begärt ut fakturor för konferenser och bjudmiddagar med alkohol.

– Ledningen har agerat respektlöst med medlemmarnas pengar, säger källor med insyn.

Aftonbladets program 200 sekunder inledde för en månad sedan en granskning av representationen hos fackförbundet Byggnads region Stockholm-Gotland.

En mängd fakturor lämnades ut men för flera saknades underlag som visade vad de gällde.

Källor med insyn uppger att ledningen och styrelsen ”spenderat frikostigt på alkohol och lyxkonferenser”.

Flera av fakturorna som Aftonbladet tagit del av styrker att detta kan stämma.

Finlandskryssning för över 100 000

  • Våren 2017 var den nu avstängde regionsekreteraren och ytterligare en ombudsman på studieresa till Paris. Vad duon studerade mera specifikt framgår inte men det kostade 73 200 kronor.
  • Hösten samma år gjordes en kryssning med Viking Line. Exakt vad som ingick eller vilka som deltog framgår inte. Men kalaset gick på 104 000 kronor
  • Några månader senare unnade sig ledningen julbordslunch på Tyrol på Gröna Lund för 41 000 kronor. Enligt bifogat kvitto dracks det öl och vin för 7 700 kronor.

Det finns åtskilligt mer i övriga fakturor Aftonbladet och 200 sekunder tagit del av.

”Respektlöst mot medlemmarna”

Källor gör gällande att mycket av det ledningen lagt pengar på inte har med facklig verksamhet att göra.

– Ledningen och styrelsen har varit för mycket på konferenser som inte varit till medlemmarnas nytta, säger en av källorna.

– Det är respektlöst mot medlemmarna som betalar medlemsavgifter. De ska inte finansiera styrelsen och ledningens nöjen under och efter konferenser.

”Lämnar efter krismöte”

Aftonbladets granskning ledde till ett krismöte inom förbundet. I veckan lämnade de två ombudsmännen ledningen och styrelsen för Byggnads region Stockholm-Gotland med omedelbar verkan.

– En av de första sakerna som gjordes var annars att ställa in en planerad resa till spa-hotellet Yasuragi på Hasseludden i Stockholm, säger en källa.

”Aftonbladets granskning bidrog”

Aftonbladet har sökt de två aktuella ombudsmännen.

Tomas Kullberg, regionordförande, uppger att en extern utredning med revisorer nu inletts och de ska gå sex år tillbaka i tiden.

Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland

Vi har uppgifter om att ledningen och styrelsen spenderat frikostigt på alkohol och lyxkonferenser. Vilken är din uppfattning?

– Jag blev ju ny ordförande den 28 mars och har jobbat 20 år i organisationen, säger Tomas Kullberg. Och jag kan inte säga att det är så landet ligger i dag.

– Vi har däremot startat en extern utredning för att ta reda på fakta, vad det är som har förbrukats och om det finns en rimlighet.

I vilken utsträckning har du själv varit med på tillställningar med alkohol?

– Vi har haft en policy som handlar om att man vid personaldagar bjudit på två öl eller två glas vin. Men den är nu bortplockad helt och hållet.

– Vi har en nolltolerans att bjuda på alkohol till personal men även vid externa konferenser.

Nolltoleransen infördes när Aftonbladet inledde granskningen.

Tomas Kullberg räknar med att utredningen ska vara klar inom två månader.

”Ska skärpa reglerna”

I ett pressmeddelande som gick ut idag framhåller Tomas Kullberg att han valdes till ordförande i regionen med fokus at förnya och förändra, skapa en kultur som ligger i tiden.

Det innebär bland annat en skärpning av reglerna, en betoning på återhållsamhet i syfte att kapa kostnaderna för konferenser. Tåg ska vara främsta färdmedlet vid resor och när det flygs är det ekonomiklass som gäller. I första hand ska egna lokaler väljas för konferenser. Det ska också skapas rutiner för hur en visselblåsarfunktion fungerar.