Jätteläcka från mystisk nazistsajt avslöjar svenska näthatare

Publicerad 2019-11-14

Den mystiska hatsajten samlade nazister och högerextremister från hela världen.

Nu har mängder av information om de ljusskygga användarna läckt ut.

Aftonbladet har gått igenom de läckta uppgifterna och hittat 18 svenska konton.

”Iron March” var en hatsajt som samlade nazistiska och högerextrema grupper och användare i en rad olika länder, däribland Sverige.

På sajtens forum kunde de i skydd av anonymitet utbyta idéer.

Enligt den amerikanska organisationen Southern Poverty Law Center ska ”Iron March” ha skapats av en rysk nationalist redan 2011. Sex år senare släcktes sajten mystiskt ner, utan någon närmare förklaring.

Under tiden hann mer än 150 000 inlägg läggas upp, enligt organisationen. Språkbruket var ofta hatiskt och kretsade kring brottslighet.

Men i förra veckan drabbades sajtens underliggande databas av en jätteläcka, rapporterar den grävande journalistiska sajten Bellingcat.

Reklamaffisch för ”Iron March” uppsatt på elskåp på Kungsholmen i Stockholm 2017.

Hundratals kan avslöjas

Läckan lades upp av den anonyma användaren ”antifa-data” på en sajt som arkiverar internetsidor. Materialet gör det möjligt att koppla användarnamn till e-postadresser, ip-adresser och forumposter. Även direktmeddelanden där användare utbyter personlig information har gjorts offentliga.

Grupper som funnits på ”Iron March” har vid flera tillfällen kunnat kopplas till dödligt våld, rapporterar tidningen The Guardian. I maj 2017 mördade en av sajtens användare två personer i Florida, enligt Southern Poverty Law Center.

Journalister och nätaktivister arbetar nu med att identifiera högerextremisterna. Ett arbete som kan innebära att hundratals användare avslöjas.

Aftonbladet har granskat uppgifterna i läckan och hittat 18 konton med ip-adresser hemmahörande i Sverige. Siffran kan vara högre, exempelvis finns inte konton som använder en så kallad VPN-tjänst med på listan.

Johan Nordqvist är ordförande för Juridikfronten.

Militärer bland användarna

Johan Nordqvist är ordförande för Juridikfronten, en ideell förening som granskar högerextrem brottslighet i sociala medier. Han menar att läckan kan få betydelse för att identifiera individer som inte varit öppna med sina åsikter.

– Det finns exempel på användare som uppgett att de tjänstgör i den amerikanska militären. Det är givetvis intressant om så är fallet, säger han.

Under 2017 sattes affischer för ”Iron March” upp på elskåp i centrala Stockholm. På affischerna syntes bland annat Adolf Hitler, med uppsträckt högerhand.

– ”Iron March” var en del av en global miljö, där högerextrema idéer och uttryck flyter över gränserna. I den miljön ingår också Sverige, säger Johan Nordqvist.

 

PODD Så formas extremism på nätet

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om en ny rapport från FOI.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln