Norrman ingick i rysk-litauisk fångutväxling

TT-AFP-NTB

Uppdaterad 2020-01-13 | Publicerad 2019-11-15

Frode Berg i domstolen i Moskva i våras. Arkivbild.

Litauens president Gitanas Nauseda benådade först två ryska medborgare som suttit fängslade i landet anklagade för spionage.

Sedan kom beskedet om att ett fångutbyte gjorts mellan Litauen, Ryssland och Norge – vars statsminister Erna Solberg är nöjd.

Enligt litauiska myndigheter överlämnades de två ryska och de två litauiska medborgarna till respektive länder vid gränsen på fredagen.

Den 64-årige norrmannen Frode Berg, som fängslats i Ryssland för spioneri, fördes inom ramen för samma överenskommelse till den norska ambassaden i Litauens huvudstad Vilnius.

– Vi är glada över att Frode Berg nu kommer hem till Norge, som en fri man. Jag vill tacka litauiska myndigheter för samarbetet och för den insats de har gjort för att få Berg fri, säger Erna Solberg enligt nyhetsbyrån NTB.

"Stor belastning"

Frode Berg greps i Moskva i december 2017 och dömdes i april i år till 14 års fängelse för spioneri. Han nekade till anklagelserna men har erkänt kontakter med norsk underrättelsetjänst.

– Tiden i fängelset har varit en stor belastning för Frode Berg och hans närmaste. Vi är glada över att han nu kan återförenas med sin familj. Vi har arbetat systematiskt för att få hem Frode Berg ända sedan han blev gripen, säger Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide.

"Har varit tufft"

Frode Berg gör sitt första offentliga uttalande efter frisläppandet i ett videoinlägg på Facebook, rapporterar Aftenposten.

– Då är jag äntligen ute ur Ryssland efter två år i Lefortovofängelset. Detta var jag inte förberedd på. Det har varit tufft, och väntetiden lång, säger Berg.

Han tillägger att tiden i fängelset inneburit stark stress både för honom själv och för hans familj. Frode Bergs fru Anita, som inte pratat med sin man på en månad, och dottern Christina är i Oslo för att senare få återförenas med honom.

– Vi är glada och lättade, säger Anita Berg.

Enligt Frode Bergs advokat, Brynjulf Risnes, kom Berg till Litauen från Kaliningrad.

– Jag är i Litauen och väntar på att träffa honom, säger advokaten.

Rekrytera spioner

De båda ryska männen, Nikolaj Filiptsjenko och Sergej Moisejenko, dömdes 2017 i EU- och Natolandet Litauen och benådas på fredagen i linje med nya lagar om spionutbyte, enligt presidentens kansli.

Enligt litauiska källor arbetade Filiptsjenko för den ryska underrättelsetjänsten FSB och försökte rekrytera spioner i Litauen. Ryssen dömdes 2017 till tio års fängelse och överklagade inte domen.

Moisejenko dömdes samma år mot sitt nekande till tio och ett halvt års fängelse för att ha rekryterat en litauisk armékapten.

Det två litauiska medborgare som ingick i fångutbytet dömdes i Ryssland efter anklagelser om att för Litauens räkning ha tagit reda på ryska militära hemligheter.