Styret föreslår utökad kamerabevakning

Publicerad 2019-10-30

Kameraövervakningen ser ut att öka i Malmö kommande år.

Det kommer bli fler trygghetskameror i Malmö.

Åtminstone om kommunledningen får igenom sitt budgetförslag.

– Det är väl inte överdrivet att tro att det blir en ungefär lika stor del som det varit i år, säger Roko Kursar (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen.

I början av året kom beskedet att det skulle sättas upp fler övervakningskameror på Lindängen och att både Hermodsdal och Nydala skulle få övervakningskameror. Tidigare i höstas gick övervakningsarbetet i Malmö vidare, då polisen började med drönarövervakning i samma stadsdelar.

Snart kan det komma att bli en utökad kamerabevakning.

I det budgetförslag som Socialdemokraterna och Liberalerna presenterade på måndagen är ett av målen för 2020 att kamerabevakningen ska utökas.

Ungefär lika många som i år

”Investeringar i den fysiska miljön ska bidra till ökad trygghet. Fler övervakningskameror på särskilt brottsutsatta platser prioriteras, liksom bättre belysning, ökad renhållning och strategiskt utplacerade farthinder”, skriver kommunledningen i budgetförslaget.

Roko Kursar (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen, utvecklar budgetlöftet:

– Det är för att öka tryggheten i Malmö. Det fungerar både brottsförebyggande men också för att det hjälper polisen i eventuella utredningar.

Hur många mer kameror handlar det om?

– Om vi tittar i år så tror jag att det är sammanlagt 13 kameror till. Det är väl egentligen svårt att säga en exakt siffra, då det görs i samråd med polisen och utifrån vad kommunen och polisen kommer överens om behövs. Men det är väl inte överdrivet att tro att det blir en ungefär lika stor del som det varit i år. Det vill säga på drygt tio platser till. Men det är som sagt polisen som gör den slutliga bedömningen över var de kan se att det hade gjort störst nytta.

Ungefär lika många kameror i år, men var det kan bli aktuellt vill Roko Kursar (L) inte spekulera i.

”Är ett delat intresse”

Kamerorna som finns i Malmö sköts av polisen, men Malmö stad har under året finansierat en stor andel trygghetskameror och står för infrastrukturen som gör det möjligt för kamerorna att sättas upp. I slutet av maj sattes bland annat sex stycken upp på Sofielund, Möllevångstorget, Triangeln och Lilla Torg.

– Vi ser det som ett jättebra verktyg både vad gäller att arbeta brottsförebyggande och vad gäller uppklaranden för polisen. På samma sätt som polisen i realtid i dag tittar in i kamerorna för att sätta in insatser innan grövre brott sker så jobbar vi med våra fastigheter att operatörer tittar för att motverka händelser. Det är ett delat intresse från staden och polisen, säger Magnus Fjällström, säkerhetssamordnare i kommunen.

Av de trygghetskameror som finns i Malmö kommer 45 stycken att vara kommunfinansierade vid årets slut.

Oklart var kamerorna hamnar

Var det kan bli aktuellt att sätta upp nya kameror 2020 överlämnar politikerna dock åt polisen.

– Där skulle jag nog vilja säga att det är väldigt viktigt att politiker på såväl riksplan som lokalt är ödmjuka inför den expertis och professionalitet som finns inom polisen. Deras bedömningar är det som ska styra, säger Roko Kursar och fortsätter:

– Vi från kommunens sida vill prioritera detta och vi är redo att satsa det som behövs för att möjliggöra att det blir mer kameraövervakning. Sen tror jag att man från politikens sida behöver vara ödmjuk gentemot polisen om var de gör största nytta för att öka tryggheten, verka brottsförebyggande och hjälpa dem i deras arbete.

Den S-L-budget som presenterats har ännu inte gått igenom, men väntas röstas igenom senare i höst.