Plastinitiativ uppmuntras i Malmö

Publicerad 2020-02-03

Simon Chrisander (L), miljökommunalråd, vill fasa ut ersättningsbara engångsartiklar i plast.

Malmö ska minska plastnedskräpningen och använda färre engångsartiklar av plast.

Någonting som invånarna ser positivt på.

– Vi behöver tänka mer på miljön och där finns ju faktiskt andra alternativ, säger Petra Hellström.

Miljönämnden i Malmö bad i dagarna kommunstyrelsen att underteckna en deklaration mot plastavfall. Medlemsstäder i nätverket uppmanar med det till en minskad spridning av plastavfall i naturen.

Genom att skriva under deklarationen går man med på att leva upp till konkreta mål för att minska plastnedskräpningen, minska användningen av onödiga plastartiklar samt arbeta med näringsliv och invånare för att minska nedskräpning och användning av engångsplast.

I Malmö stad innebär det att man arbetar för att få bort så mycket engångsplast som möjligt, även om arbetet inte börjat i alla nämnder.

– Vi har satt som mål att fasa ut de ersättningsbara engångsartiklarna. Vi har samtidigt lämnat till verksamheterna att besluta om de verkligen är ersättningsbara, säger Simon Chrisander (L), miljökommunalråd och ordförande i miljönämnden.

”Ser hur djuren lider”

Artiklar där bra alternativ inte finns i dag - till exempelvis vårdens plasthandskar - kommer fortsatt vara kvar men med deklarationen hoppas kommunalrådet få bort bland annat plastmuggar och plastbestick som används en gång för att sedan slängas.

Malmöborna Aftonbladet pratar med är positivt inställda till förslaget.

– Jag ser varje dag hur havet skräpas ner med plast. Man ser hur djuren lider. Plasten är inget som tillhör naturen, det är inget organiskt material. Vi ska kunna använda vanligt material. Även om vi slänger det ska naturen kunna ta hand om det, säger Carlo Herrera som vill se större avgifter på plastmaterial.

Även Bibbie Roos pekar på den negativa inverkan plasten har på naturen.

Bibbie Roos ser hellre produkter från naturen.

Tror på högre kostnad

– Det är bättre med riktiga naturprodukter, som görs av naturen och kan återvinnas på ett bättre sätt. Man återvinner ju plasten med men det är sämre för miljön.

Petra Hellström inställer sig i hyllningskören.

– Vi behöver tänka mer på miljön och där finns ju faktiskt andra alternativ, som papp, socker och allt möjligt man kan ha istället till till exempelvis sugrör. Jag tänker att det är bättre att använda det. Det kommer säkert kosta mer men det är ändå värt det i det långa loppet.

Varför det?

– För vi måste tänka på miljön. Vi förbrukar alldeles för mycket plast. Vi tänker inte på att det inte går att återanvända på samma sätt som viss papp till exempel.

”Kan vara väldigt bra”

Vid besök hos kommunala verksamheter kommer Malmöborna märka av minskandet av engångsartiklarna i plast, då deklarationen riktar sig till Malmö stads verksamheter.

– Är man i kontakt med stadens organisationer, till exempelvis förskolorna, så finns det mycket av de här bitarna med plastmuggar, plastbestick och andra saker som potentiellt kommer försvinna, säger Simon Chrisander.

Bara för att man väljer att ingå i avtalet kommer all plast dock inte försvinna.

– Det är de ersättningsbara plasterna vi vill åt. Plast som är rätt använd och rätt återvunnen kan vara väldigt bra och nödvändig i många fall.

Ta tillvara på rätt vis

Genom att skriva under deklarationen vill Malmö stad gå i bräschen genom sitt agerande. Förutom att ta bort engångsartiklar innebär det även att man ska ta tillvara på plasten på rätt vis.

I nuläget finns det inga konkreta förslag om större förändringar likt plastpåsarna som försvann inom torghandeln, även om Simon Chrisander menar att det många potentiella tillvägagångssätt för att minska plastanvändandet i staden.

Petra Hellström tror på en högre kostnad, men menar att det är värt det.