Veterinärens varning: Skydda hundens tassar

Publicerad 2018-05-31

Arkivbild.

Medelhavsklimatet som tagit över Norden innebär nya utmaningar för hundar och deras ägare. Nu varnar en norsk veterinär för den heta asfalten som kan bränna sönder trampdynorna på vovven.

Sommaren är en farlig tid för våra jyckar. Flera bilrutor har redan fått ge vika för lagens långa arm när hundar lämnats kvar i heta bilar.

Nu varnar en veterinär för nästa fara som hotar våra fyrbenta vänner i extremhettan som brer ut sig över Norden. Den mörka asfalten kan nå oväntat höga temperaturer och bränna de små tassarna. I värsta fall kan de skållas så illa att trampdynorna fylls av blåsiga sår.

– Varm asfalt kan skada trampdynorna, särskilt om hunden springer mycket. Jag har själv sett det flera gånger. Hunden tappar en del av den tjocka huden under tassarna, det blir en slags blandning mellan vattenblåsa och brännskada, säger Monica Heggelund, veterinär vid Evidensia djursjukhus i Oslo till norska Dagbladet.

Skydda din hund med enkelt knep

Hur vet man då om asfalten är för varm? Det finns ett enkelt knep att ta till.

Femsekundersregeln innebär att du håller din egen handflata mot marken, samtidigt som du tar tid. Om du inte klarar att ha kontakt med asfalten mer än fem sekunder, så är det för varmt för hunden.

Veterinären rekommenderar inte att man sätter på sin vovve ett par små sockar eller skor. I stället tycker hon att man ska anpassa sig på andra sätt.

– Jag hade hellre justerat tidpunkten för aktiviteten och tagit en promenad tidigt på morgonen eller sent på kvällen, framför mitt på dagen. Jag hade dessutom försökt att undvika asfalt, säger Monica Heggelund till Dagladet.

Följ ämnen i artikeln