Pastorn tog kyrkan med storm – under prinsbröllopet

avMalin Wigen

Prins Harry och Meghan Markle har gift sig – men den som folk snackar om efter bröllopet är pastorn Michael Curry som snodde showen med sin predikan.

På lördagen har det rått kärleksyra i Storbritannien då prins Harry gifte sig med sin Meghan Markle. Det var 600 personer på plats i kyrkan som bevittnade när paret sa ”I will” på frågan om de är beredda att ingå äktenskap med varandra. Bröllopsparet i all ära men det var någon annan som stal showen – nämligen biskopen Michael Curry, 65, som kommit från Chicago för att predika.

Han inledde sitt tal med att citera Martin Luther King.

– Vi måste upptäcka kärlekens kraft, kärlekens förlåtande kraft. Och när vi gör det kommer vi kunna göra den här gamla världen till ny. Kärlek är den enda vägen.

Pratade om hbtq och rasism

Därefter följde en predikan fylld med energi och improvisation som var något helt annat än vad man brukar se under traditionella kungabröllop. Michael Curry hann avverka ämnen som hbtq-personers rättigheter, rasism och sociala medier – och han lockade fram många skratt.

– Jag vet att bibeln säger – och jag tror på det – att Jesus gick på vatten, men jag ska säga er att jag inte gick över Atlanten för att komma hit, ett plan driven av kontrollerad eld gjorde det, sa han inför skrattande åskådare och tillade:

– Eld gör att vi kan messa, twittra, mejla, använda Facebook och vara dysfunktionella.

”Skulle kunna göra mig troende”

Han summerade sina resonemang med orden: ”Om mänskligheten någonsin fångar kärlekens energi, blir det andra gången i historien vi upptäcker eld”.

Pastorn hyllas på sociala medier för sin annorlunda predikan: ”Michael Curry skulle nästan kunna göra mig troende”, skriver bland annat den före detta partiledaren för brittiska Labourpartiet på sin Twitter .