Miljardär i Australien utpekad i FN-muthärva

TT-AFP

Publicerad 2018-05-23

FN:s dåvarande generalsekreterare Ban Ki-Moon, till vänster, skakar hand med den korruptionsanklagade och numera avlidne FN-ambassadören John Ashe vid FN-högkvarteret 2013.

En kinesisk-australisk affärsman – som tidigare anklagats för att ha blandat sig i australisk politik för Kinas räkning – pekas ut för att ha varit inblandad i att muta den tidigare FN-ambassadören John Ashe.

Anklagelserna kommer från ordföranden i det australiska parlamentets underrättelseutskott, Andrew Hastie. Han pekar ut miljardären Chau Chak Wing som den person som beskrivs under kodnamnet CC-3 i en amerikansk utredning av FN-muthärvan.

– Jag delar detta med parlamentet eftersom jag anser att det är i nationens intresse, säger Hastie, och beskriver Chaus kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet som omfattande.

Uppgifterna kommer sedan Hastie träffat representanter för USA:s underrättelsetjänst.

John Ashe greps 2015, anklagad för att ha tagit emot mutor från kinesiska affärsmän som ska ha velat påverka FN:s verksamhet. Han avled året därpå.

Namnen på flera andra personer som pekats ut som delaktiga i härvan har tidigare offentliggjorts, men CC-3:s identitet har hittills varit okänd.

Chau anklagades i fjol av två australiska mediebolag för att under ett decennium ha donerat miljontals dollar till australiska politiska partier. Själv har miljardären, som tjänat sin förmögenhet som fastighetsutvecklare, nekat till alla anklagelserna samt att han skulle ha kopplingar till det kinesiska styret.