”Polisen förvarnades om Beslandramat”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-29

Två år efter katastrofen kommer nya uppgifter fram

Två år efter gisslandramat i Beslan kommer nya uppgifter fram.

Tragedin på skolan i Beslan hade kunnat förhindras.

Tre timmar innan terroristerna intog gymnastiksalen fick polisen uppgifter om vad som planerades.

Ändå gjordes ingenting, skriver tidningen Novaja Gazeta.

Snart två år efter katastrofen som dödade minst 330 människor börjar sanningen uppdagas.

”Klockan fem på morgonen den 1 september 2004 greps medborgare Arsamikov i staden Sjali. Under utredningens gång berättade Arsamikov, att man planerade att inta en skola i staden Beslan?”

Texten är ett utdrag ur en rapport, författad av det ryska inrikesministeriet. Texten återges i det specialnummer som Novaja Gazeta ger ut inför tvåårsdagen av gisslandramat i sydryska Beslan.

Men informationen till trots gjordes ingenting, skriver tidningen. Inga lektioner ställdes in på skolorna i Beslan, inga vägar in till staden spärrades av.

Sökt svaren

Sedan den fasansfulla septemberdagen 2004 har de anhöriga förgäves sökt svaren på hur katastrofen kunde inträffa och varför så många fick sätta livet till i samband med stormningen av skolan.

Nu kommer nya uppgifter. Förutom Novaja Gazetas egen undersökning släpps också en alternativ utredning, gjord av Jurij Savelev – medlem i den statliga Beslankommission – som på eget initiativ försökt ta reda på svaren.

Hans version skiljer sig på flera punkter från den officiella versionen, som väntas bli offentliggjord i mitten av september.

Utlöste sprängladdningar

Savelevs utredning bygger på det som kom fram i rättegången mot den enda av gisslantagarna som överlevde, men också på fotografier och videomaterial inifrån skolan, liksom undersökningar av de sprängmedel som användes.

Savelevs huvudtes är att de flesta i gisslan dog redan före själva stormningen den 3 september. När de ryska styrkorna besköt skolan – för att döda gisslantagarna – utlöstes sprängladdningar inne i gymnastiksalen. Redan då omkom, enligt Savelev, de flesta ur gisslan. Den officiella versionen har sagt att gisslantagarna dog när terroristernas sprängladdningar inne i skolan utlöstes av misstag.

Får kritik

Savelevs alternativa utredning stöds av bland annat organisationen ”Beslans röst” och rörelsen ”För människans rätt”, men får kritik från andra håll. Arkadij Baskajev som liksom Savelev sitter i den statliga kommittén säger till radiokanalen Echo Moskvy att kollegans slutsatser är ”påhittade”. Valerij Rjazanskij från det Putintrogna partiet Enade Ryssland säger till tidningen Kommersant att han tillfullo litar på den officiella utredningens slutsatser.

Jurij Savelev själv är ledamot i det ryska parlamentet för partiet Fosterlandet.

Läs mer

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln