Sverige tycker: Rätt beslut slopa extra val

Publicerad 2014-12-28

Först var det fel.

Sedan var det rätt.

Opinionen svängde ordentligt efter beslutet att inte utlysa nyval.

– Folk var beredda på ett nytt val på grund av den politiska låsningen. Nu har man kommit överens, vilket folk verkar acceptera, säger opinionsanalytikern Karin Nelsson.

Väljarna står bakom beslutet att inte utlysa extraval.

Enligt en snabbundersökning, som Aftonbladets opinionsundersökning Sverige tycker genomförde lördagen den 27 december, anser 61 procent av de tillfrågade att beslutet var rätt (se längst ner på sidan).

Men opinionen har svängt rejält.

Mellan 25 och 26 december, innan gårdagens presskonferens, ställde Sverige tycker frågan om det vore rätt eller fel att utlysa nyval.

Då ansåg 43 procent att det skulle vara rätt.

– Folk tyckte att det var rätt eftersom man upplevde ett väldigt låst läge. Många såg ingen annan utväg än att genomföra ett extraval. Nu har man kommit överens, vilket folk verkar acceptera, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker på Sverige tycker.

Splittrat i förtroendefrågan

Allra gladast för lördagens besked är S- och MP-sympatisörerna: 87 procent anser att beslutet var rätt.

Motsvarande siffra för Alliansväljarna är 55 procent.

– Det är färre, men fortfarande en majoritet. Bland SD:s sympatisörer tycker man generellt att det är fel att det inte blir ett extraval, säger Karin Nelsson.

Bilden är splittrad vad gäller förtroendet för Stefan Löfven och M-ledaren Anna Kinberg Batra.

En av tre,  33 procent av de tillfrågade,  uppger att deras förtroende har ökat för statsminister Stefan Löfven, 29 procent har mindre förtroende för S-ledaren medan 31 procent säger att förtroendet varken har ökat eller minskat.

S-ledaren stark bland de egna

Motsvarande siffror för Anna Kinberg Batra är närmast identiska: 30, 28 och 32. 

– Det är en tredjedel på varje alternativ för båda två. För att reda ut det här måste man titta på partisympatierna bland de som har svarat. Bland S- och MP-sympatisörerna svarar 59 procent att förtroendet för Stefan Löfven har ökat, men endast 13 procent av de som stödjer Alliansen svarar samma sak, säger Karin Nelsson.

För Anna Kinberg Batra är förtroendeökningen däremot jämnt utspridd.

– Stefan Löfven har förvisso stärkt sig bland sina egna, men samtidigt uppger 34 procent bland de rödgröna väljarna att förtroendet ökat för Anna Kinberg Batra, säger Karin Nelsson.

"Sluta leka sandlåda"

En av fem, 21 procent av de som sympatiserar med Alliansen, uppger att deras förtroende har minskat för Anna Kinberg Batra. Enligt Karin Nelsson handlar det förmodligen om besvikna moderatväljare:

– Det finns kritik mot henne bland moderater, men överlag så har förtroendet ökat snarare än minskat bland Alliansens sympatisörer.

Det som sticker ut mest i mätningen är skillnaden mellan opinionen före och efter beskedet att ställa in nyvalet, menar Karin Nelsson.

– Man tyckte att politikerna skulle sluta leka sandlåda, och nu visar det sig att man faktiskt gjort upp, säger hon.

Följ ämnen i artikeln