Björnar på flykt från bränderna - och arter kan utraderas

Publicerad 2018-07-21

LJUSDAL. I Gävleborgs län finns ungefär 500 björnar, och Ljusdals kommun är ett av de mest björntäta områden.

Många av dem finns mitt i de brinnande områdena – med sig har de sina ungar.

– Branden är lika farlig för djuren som för människorna, säger Hans Nordin som är naturbevakare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Runt Ljusdal har människor från tre byar tvingats lämna sina hem – och många som bor runt omkring har lämnat på egen maskin. Några andra som bor i de brinnande skogarna är djuren, som också försöker lämna sina hem.

– Deras instinkt är att flytta sig när de känner rökdoft, säger Hans Nordin som är naturbevakare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Länsstyrelsen har observerat älgar, björnar och andra djur som rör sig kring de brandhärjade områdena. Stor risk finns för att de befinner sig instängda och inte kan ta sig ut. Utöver 500 björnar finns det också 100 lodjur, 40 vargar och runt 30 järvar i Gävleborgs län.

Det är inte bara konfrontationen med lågor som är farlig. Strålningshettan sträcker flera hundra meter, en hetta som är extremt farlig för djuren.

– Då blir det såklart en besvärlig situation för djuren, om de är instängda och inte kan ta sig därifrån, säger Hans Nordin.

Arter kan utraderas

Viltexperten Benny Gävfert jobbar på rovdjurscentret De fem stora i Järvsö, ett stenkast från Ljusdal är inte jättebekymrad för de stora rovdjuren. 

– Självklart är det några som inte klarar sig i den här typen av bränder, men jag tror de flesta flyttar på sig också.

Han är allt mer orolig för de markbundna arterna.

– Branden kan säkert i kort perspektiv radera ut en del arter i de här områdena. De mindre arterna, gnagare, möss, häckande fåglar, kommer inte finnas kvar efter det här. 

Hela det ekologiska systemet måste göra en omstart, säger han. 

– Det är det som är fascinerande efter sådana här bränder, att det finns sån kraft när det väl börjar växa tillbaka. 

Björnungar och älgkalvar

Just nu är det säsong för att djuren har ungar. Djurmammorna gör allt för att ta dem med sig.

– De prioriterar såklart att ta med sina ungar. Men det farliga blir när de blir instängda, då blir det jättesvårt, säger Hans Nordin.

Benny Gäfvert tänker också på de häckande skogsfåglarna.

– De blir såklart hårt ansatta av en skogsbrand om inte kycklingarna lärt sig flyga, säger han.

Vanligtvis håller sig rovdjuren på sina revir och undviker varandra. Men nu när de tvingas flytta på sig kommer de med stor sannolikhet konfronteras med varandra.

– Det blir antagligen rockader hela tiden, säger Hans Nordin.

Ingen fara för människor

I vintras var 13 björnar på besök inne i bebyggelsen i Los, som ligger i Ljusdals kommun. Att björnar i området kring kommunen tvingas fly sina revir kan tyckas verka farligt för människor, men Hans Nordin menar att man inte behöver vara orolig.

– Man behöver inte vara orolig för att en björn kommer. De är väldigt rädda för människor, och rör sig troligtvis längre in i skogen. De undviker oftast mänsklig närvaro, säger han.

Följ ämnen i artikeln