Veckans bilder: Floppmöte, skidtrötta norskor och tysk karnevalsyra

avMattias Kling

En USA-president som pressas från dubbla håll, svindlande tvillinghopp från tio meters höjd och karnevalsyra såväl i Tyskland som i Schweiz.

Det är något av det som världens fotografer har skildrat under den gångna veckan.

Här är några av deras bästa bilder – i urval av tjänstgörande redaktör.

Foto: DAVID RAMOS/GETTY

ÄR DE FÅN VETTET? En besökare på branschmässan MWC Barcelona får testköra VR-upplevelsen hos Saudi Telecom Company. Det årliga eventet samlar en rad av världens ledande telekomföretag, och många teknikbjässar passar på att presentera sina mest braskande nyheter där. I år var fokus extra stort på 5G-nätverk och vikbara telefoner.

Foto: DAVID CROSLING/AP

KYRKANS MONSTER Vatikanens tidigare ekonomichef George Pell, 77, har dömts för sexuella övergrepp i hemlandet Australien för 20 år sedan. Kardinalen är därmed den högst uppsatte inom katolska kyrkan som dömts för sexbrott, skriver TT. Domen kom i december, men har på domstolens order inte blivit offentlig förrän nu. Straffet fastställs först i mars och Pell riskerar 25 år i fängelse. På bilden lämnar han domstolen i Melbourne, medan demonstranter ropar ”monster” och ”ruttna i helvetet”.

Foto: MATT ROBERTS/GETTY

RENA SNURREN Amerikanerna Tyler Downs och Jordan Rzepka fångade mitt i hoppet under finalen i simhoppningsgrenen 10 meter synchro under inledningsdagen av Fina world cup Sagamihara i Japan i fredags. Trots denna iögonfallande uppvisning gick det inte så speciellt bra för paret. De slutade på sjunde och sista plats i finalen, medan segern gick till Yuan Cao och Asien Chen från Kina.

Foto: J SCOTT APPLEWHITE/AP

TRUMPET VITTNESMÅL I veckan var det dags för Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen att vittna inför USA:s kongress. Frågorna tros ha fokuserats kring brott som Cohen har erkänt och dömts för, och som är kopplade till Trump. Den allra hetaste frågan är ett tänkt skyskrapebygge i Ryssland, vars potentiella vinster misstänks kunna ha gjort Trump mottaglig för ryska påtryckningar i samband med valet 2016, skriver TT. Och när Cohen inledde sitt vittnesmål i onsdags började han med att uttrycka ånger över att överhuvudtaget ha jobbat med Trump.

– Han är en rasist. Han är en lurendrejare. Han är en bedragare, sa Cohen i sitt inledningsanförande.

Foto: NARIMAN EL-MOFTY/AP

DÖDENS STATION Minst 25 personer omkom och 50 skadades i en brand på den största tågstationen i Kairo i Egypten i onsdags. Olyckan orsakades av ett tåg som körde rakt igenom en stoppbock på Ramses-stationen i de centrala delarna av staden och orsakade en kraftig explosion och en större brand. Perrongerna var fulla av människor som väntade på tåget och bilder på sociala medier efter olyckan visade hur tjock, svart rök bolmade upp från stationsbyggnaden. Ingenting talar för att kraschen var avsiktlig, uppger egyptiska säkerhetskällor. Enligt transportministern, som under dagen meddelade att han avgår, exploderade tågets bränsletank.

Foto: EVAN VUCCI/AP

SÅGAS EFTER TORTYRUTTALANDE Veckans toppmöte i Hanoi mellan Donald Trump och Kim Jong-Un blev något av ett fiasko, då de inte lyckades enas om något avtal. Etter värre tycks det också ha blivit då den amerikanske presidenten efter mötet med den nordkoreanske diktatorn när denne påstår sig inte ha känt till den brutala tortyren som USA-studenten Otto Warmbier utsattes för. I fredags tog 22-åringens föräldrar starkt avstånd till Trump. ”Vi har med all respekt följt toppmötet. Men nu måste vi tala ut. Kim och hans ondskefulla regim är ansvariga för vår son Ottos död”, skriver de i uttalandet enligt TT.

Foto: ANDREAS BARDELL/AFTONBLADET

KALLA FAKTA – NI FÖRLORADE Efter en supersträcka av Charlotte Kalla stod det klart att de svenska damerna skidade hem stafettguldet i österrikiska Seefeld im Tirol i torsdags – och knäckte därmed ärkerivalerna i det norska landslaget. Här tar två utpumpade silvermedaljörer, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Heidi Weng, emot reportrarnas frågor i den mixade zonen.

Foto: SUNDAY ALAMBA/AP

JUBEL EFTER OMVALET När rösterna var räknade i alla Nigerias delstater i onsdags stod det fast att Muhammadu Buhari blivit omvald, med 56 procent av rösterna, mot rivalen Atiku Abubakars 41 procent. I ett tal kallade Buhari valutgången för ”en ny seger för Nigerias demokrati” – medan oppositionsledaren Abubakar å sin sida förkastade valresultatet och lovade att ta det han kallar för bluffresultat till domstol. På bilden ovan firar anhängare till den omvalde presidenten segern i staden Yola efter att valutgången meddelats.

Foto: JUAN KARITA/AP

SWING IT, CHOLITA! Vid 45 års ålder är cholitabrottaren Jennifer Dos Caras något av en veteran inom catchascan, den peruanska varianten av mexikansk wrestling. Sporten är känd för att kvinnorna klär upp sig i Aymarakläder, som en hyllning till det inhemska folkslag som än i dag utgör en väsentlig del av Bolivias befolkning. På bilden ovan har Dos Caras klivit in i ringen och går en match mot Randy Four vid ett event i staden El Alto.

Foto: MICHAEL PROBST/AP

KARNEVALSKÖNIGIN I morgon är det dags för Rosenmåndagen, dagen före fettisdagen, vilket i Tyskland innebär höjdpunkten på karnevalsäsongen. Köln och Mainz är två städer som är allra mest kända för sina karnevaler. Många vagnar står redan tidigare i veckan färdiga med motiv som hånar förbundskansler Angela Merkel och den brittiska drottning Elizabeth – men med tanke på det osäkra Brexitläget i Storbritannien var arrangörerna in i det sista beredda att göra förändringar, enligt tidningen Der Spiegel.

Foto: VALENTIN FLAURAND/AP

MA(S)KABERT SPEKTAKEL Schweizarna kan det där också – om än med en något udda twist. I torsdags firades nämligen Tschäggättä­karnevalen i Lötschentaldalen i Schweiz, festligheter som äger rum mellan kyndelsmässodagen och ­fettisdagen varje år. Under karnevalen klär deltagarna ut sig i trämasker och pälsar och går ut på gatorna för att skrämma barn och kasta sot på intet ont anande ­åskådare. De här firarna kunde ses i staden Blatten.

ARTIKELN HANDLAR OM