Toppofficer utreds av Säpo – ytterligare en person har anhållits

Uppdaterad 2019-02-24 | Publicerad 2019-02-21

Den högt uppsatte marinofficeren tvingades bort från Försvarsmakten efter anklagelser om att olovligen ha kopierat topphemligt material.

Nu kan Aftonbladet avslöja att mannen suttit anhållen i en Säpo-utredning som pågått i det dolda sedan 2017.

I samma ärende anhölls ytterligare en person i förra veckan.

Toppofficeren plockades in under en operation på arbetsplatsen i Marinbasen på Muskö i början av förra året.

När han lämnade sitt rum för dryga fem minuter söktes hans ryggsäck igenom – och där påträffades ett oregistrerat usb-minne som innehöll bland annat kvalificerat hemligt material av värde för rikets säkerhet.

Samma dag skickade åklagaren Mats Ljungqvist på Riksenheten för säkerhetsmål in en handling till Stockholms tingsrätt där han ber rätten förordna en offentlig försvarare åt den misstänkta.

Utreds av Säkerhetspolisen

Vad det är för rubricering i utredningen är belagt med försvarssekretess.

Av handlingen framgår också att den misstänkte skulle förhöras på polishuset på Kungsholmen i Stockholm.

Sedermera släpptes mannen på fri fot.

Utifrån dokument i ärendet framgår att utredningen inleddes redan 2017 av Riksenheten för säkerhetsmål – den åklagarenhet som leder Säkerhetspolisens, Säpos, utredningar om spioneri och angränsande brott mot rikets säkerhet.

Under 2018 har utredningen fortsatt och så sent som i förra veckan skedde ytterligare ett gripande.

Då anhölls en person på uppdrag av samma säkerhetsåklagare. Ärendet handläggs av Örebro tingsrätt men Åklagarmyndighetens diarienummer visar att det rör samma ärende som i Stockholmsfallet.

Också här är uppgifter i handlingarna belagda med försvarssekretess.

Bestrider beskyllningarna

Säkerhetspolisen bekräftar gripandet i förra veckan:

– Det är riktigt att vi har ett ärende där en person greps, togs in till förhör och därefter släpptes, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo.

De två misstänkta personerna i ärendet har tilldelats advokater. Men ingen av dem har rätt att i offentligheten säga något till sina klienters försvar:

– Jag har yppandeförbud och säger ingenting, säger Örebroadvokaten Paul Forsberg.

Den högt uppsatte marinofficeren som nu lämnat Försvarsmakten har inte gått att nå för en kommentar. I sin 36-sidiga, handskrivna, inlaga till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd, FPAN, slår han dock ifrån sig alla anklagelser om att ha hanterat handlingar på felaktigt sätt.

”Jag bestrider beskyllningarna mot mig fullt ut. Situationen som har beskrivits mot mig känner jag inte igen. Säkerhetskopiering och digitala underlag/materiel har enbart hanterats i tjänsten”, skriver marinofficeren som också har fått stöd av ett tiotal kollegor inför FPAN-förhandlingen.

Utredning pågår

Mannen hade fram till 6 februari 2018 en ledande position i en känslig del av den svenska marinen som bland annat sköter krypterad kommunikation med örlogsfartyg och ubåtar.

Var den misstänkta i Örebrofallet arbetar är inte känt. Bland Försvarsmaktens verksamhet i Örebro märks dock framför allt Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband FMTIS som ansvarar för försvarets tele- och datatrafik.

Aftonbladet har varit i kontakt med åklagaren Mats Ljungqvist om de två personerna som suttit anhållna. Han vill inte säga mer än att det ”inte handlar om terror” och att utredningen pågår.

”Jag har som jag tidigare sagt ingenting att säga om ärendet. Det är en pågående förundersökning.”, skriver han i ett mejl.


Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Följ ämnen i artikeln