Övergångsregeringens budget presenteras

Publicerad 2018-11-15

Inga rödgröna vallöften får finnas med i övergångsregeringens budgetproposition som finansminister Magdalena Andersson presenterar i dag.

En av få satsningar är sänkt skatt för pensionärer – som alla partier är överens om.

– Det här är en avskalad budget utan partipolitisk inriktning, säger Magdalena Andersson.

I dag presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) övergångsregeringens budgetproposition. Den är unik i det avseende att det är första gången en övergångsregering tvingas lägga ett budgetförslag till riksdagen, det sker också utan den traditionsenliga budgetpromenaden från Finansdepartementet till riksdagen.

– Vi har försökt göra det bästa av situationen, säger Magdalena Andersson och konstaterar att “det är mycket mindre inspirerande att ta fram en budget som saknar tydlig reformagenda”. 

Budgeten är i princip en förlängning av årets budget – den får inte innehålla tydliga partipolitiska förslag.

– Den här budgeten ska inte ses som slutprodukten för 2019, en ny regering kommer vilja sätta avtryck efter att den tillträtt, säger biträdande finansminister Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande.

Välfärdsmiljarderna uteblir

Uppräkningar för pris- och kostnadsökningar får göras men riktade bidrag och satsningar uteblir, som till exempel fem välfärdsmiljarder till kommunerna.

– Det blir jättesvårt för kommunerna att lägga sina egna budgetar i det här läget. I och med att det är så många lösa antaganden så vet de inte riktigt om de kommer att få ihop den eller inte, har Annika Wallenskog, chefsekonomi på Sveriges kommuner och landsting, SKL, tidigare sagt till Aftonbladet.

Fackförbundet Kommunal är kritiskt till att miljarderna uteblir.

– Att dra bort fem utlovade miljarder per år gör stor skada. Och kom då ihåg att det behövs mycket större investeringar på sikt. Det kommer vi att kräva av nästa regering. Välfärden är inget särintresse. Hela Sverige är beroende av den. Nu måste partierna lämna sina skyttegravar och ta ansvar, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Sänkt skatt på pension är ett förslag som alla partier står bakom, därmed kan det läggas fram i budgeten. Annars riskerar reformen att behöva vänta med att genomföras till 2020.

Ungefär en miljon personer över 65 får sänkt skatt. För en person med en månadsinkomst på 25 000 kronor blir skattesänkningen ungefär 350 kronor i månaden.

De så kallade Skolkommissionsmiljarderna blir av. Anslagsökningen på 2,5 miljarder finns med i budgeten, riksdagen har redan bemyndigat Skolverket att ge besked till kommunerna om pengarna.

Anslag för migrationsområdet minskar

Anslagsökningar på 18 miljarder blir inte av. Det innebär att pengar bland annat till polis och militär fryser inne samt satsningar på klimatinvesteringar.

Anslagen för migrationsområdet har skrivits ned kraftigt. Den totala prognosen för utgiftstområdet var i budgetprognosen för 2018 20,4 miljarder kronor. Det nu lagda förslaget för 2019 ar landat på 13, 5 miljarder kronor.

”Regeringen har även avstått från att redovisa den framtida politiska inriktningen för utgiftsområdet. Vad som ska gälla för 2019 framgår av förslagen om anslag och övriga finansiella befogenheter samt av de ändamål som är kopplade till dessa”, skriver regeringen i propositionen.

Moderaterna: ”Budget full av partipolitik”

Moderaterna kommer att lägga fram en egen budgetmotion och SD har sagt att de kan komma att stödja den om de får garantier för minskad invandring i budgeten.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson menar att övergångsregeringens budget är ”full av partipolitik” men innehåller rimliga principer. Det säger hon i SVT:s Morgonstudion och står fast vid att hennes parti kommer att lägga en skuggbudget.

– Vi vill lägga fram en budget med så mycket Allianspolitik som möjligt. Göra vad vi lovade i valet helt enkelt, säger Svantesson.