Ishalkan ökar risken för olyckor

avTT

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Halt på backen i söder. Arkivbild.

SMHI varnar för ishalka i stora delar av södra Sverige och när vägar och gångbanor fryser på ökar även risken för olyckor.

– Man får ta det väldigt försiktigt när man är ute och kör, säger Moa Hallberg på SMHI.

Ett nederbördsområde rör sig in från sydväst över Götaland och Svealand i kombination med låga temperaturer.

– Det blir regn som hamnar på väldigt kalla vägar och fryser till. Det gör att det blir väldigt halt, säger Moa Hallberg.

En klass 1-varning är utfärdad för Stockholms län, Uppsala län, Östergötlands län, Örebro län, Västmanlands län, Västra Götalands län, Hallands län, Jönköpings län, Kronobergs län och Skåne (utom Österlen).

Den plötsliga halkan ökar även risken för olyckor och på akuten på Södersjukhuset i Stockholm har man märkt av väderomslaget.

– Det är fler som söker sig till akuten för halkskador, både i går och särskilt på torsdagsmorgonen. Man halkar och bryter någonting eller skadar sig på annat sätt, säger Hanna Ahonen, kommunikationsdirektör på sjukhuset.

Samtidigt ligger det en klass 1-varning för snöfall i Värmland, där det kan komma upp till en decimeter snö. Där väntas snöfallet övergå till regn under kvällen, vilket gör att det då finns risk för halka.

I södra Jämtlandsfjällen varnar SMHI för mycket hård vind, upp till 24 meter per sekund.