”Viktigt markera att våld är oacceptabelt”

Uppdaterad 2015-02-26 | Publicerad 2009-05-06

Henrik Belfrage chattade med Aftonbladets läsare

Mia säger: Det talas mest om fysisk misshandel, men det kan ju även handla om psykisk sådan.Och hur ska sådant bevisas? Det finns ju faktiskt personer som beter sig på ett sätt bland andra människor, för att sedan bete sig helt annorlunda inom hemmets väggar.Hur vanligt är det?
Henrik Belfrage säger: Psykisk misshandel är sannolikt mycket vanligt. Hur vanligt är dock svårt att säga, eftersom det rent vetenskapligt är svårt att klart definiera vad sådan misshandel är. Det kan ju vara allt från ett kort ögonkast till mera ingripande saker.
Sara säger: Hejsan Henrik. Har en väninna vars sambo är fruktansvärt kontrollerande. Hon får inte umgås med vem hon vill eller när hon vill. Han ringer henne var 5 minut för att kolla vad hon gör vart hon är.. Kan detta bli farligt?
Henrik Belfrage säger: Ett uttalat kontrollbehov är bland det farligaste som finns. Kontrollbehov kan dock ha olika slags dynamik, vilket ökar eller minskar risken. Det kontrollbehov som ofta kan ses hos personer med hög grad av separationsångest och impulsivitet är kanske det mest farliga, dvs kontrollbehovet bottnar i en rädsla att bli lämnad.
Tvättstugedamen säger: Hej! Jag dejtar en man sedan några månader tillbaka som är hur gullig och snäll som helst. Dock är han usel på att "bråka". När han blir arg tycks han kunna säga vad som helst, gärna mkt elakt och kränkande. Han kan vara sur ett par dagar och är sedan som vanligt igen. Kan detta beteende sägas vara en slags väckarklocka om ett konstigt beteende eller är det jag som överdriver min oro?
Henrik Belfrage säger: Av den info jag får här ser jag ingen direkt varningssignal. Han tycks vara långsint, men det är det många personer som är.
anna säger: vilka är vanliga varningsflaggor på att din man är farlig?
Henrik Belfrage säger: Hög grad av bekräftelse, dvs om han exempelvis kräver av dig att du i tid och otid skall säga att han älskar dig, då brukar åtminstone jag dra öronen åt mig när jag bedömer risker.
You are awesome man! säger: Är det sant att de flesta morden begås utav män?
Henrik Belfrage säger: Ja, 90%.
Birgitta Endahl säger: Hej, jag och min man har bråkat mycket på senaste tiden, bråken har blivit mer och mer allvarliga och våldsamma. Jag är rädd för att det ska sluta med stora slagsmål.. en gång slog han mig över ansiktet. Finns det något jag kan göra?
Henrik Belfrage säger: Det är viktigt att markera att våld är oacceptabelt. I detta fall skulle jag definitivt överväga polisanmälan.
Heaven67 säger: Hej!Har just precis avslutat ett förhållande med en kille som var otroligt svartsjuk.Nu smsar han mig och ska ta livet,tycker så synd om sig själv.Och älskar mig så mycket.Hur ska jag vara mot honom?
Henrik Belfrage säger: Här måste man faktiskt se upp. Han ger intryck av att vara en personlighetstyp som ibland kallas borderlinepersoner, och dessa är mycket överrepresenterade vid dödligt partnervåld och det som brukar kallas utvidgat suicid. Viktigt är här att vara rak i kommunikationen och inte skicka mixade signaler.
Har sett säger: De flesta som begår kvinno misshandel måste ha en störning eller liknande? Vad kan detta grunda sig på? Är det bara en förvrängd kvinno syn eller blir det bara som det blir? // Kille som sett sin mor misshandlas.
Henrik Belfrage säger: Ja, de allra flesta som gör sig skyldiga till denna typ av våld har psykiska störningar, ofta personlighetsstörningar. Vilken typ av störning man sedan har, betyder mycket för vilken risk man utgör för att göra sig skyldig till mycket allvarligt våld. Personer med borderlinestörning, som jag nämnde tidigare, utgör särskilt höga risker i detta avseende.
hh säger: Hej Henrik! En sådan enkel fråga som, går ett hetsigt temperament att "träna bort"? /H
Henrik Belfrage säger: Nej, men det går att lära sig att hantera det. Detta är ett mycket viktigt inslag i behandlingen av våldsamma män, dvs att lära dessa män att hitta strategier för att inte agera ut i våld.
Mimmi säger: Min man har en förmåga att kalla mig oerhört elaka saker och sparka i väggar, slå i dörrar när han blir arg. Oftast handlar det om att han anser att jag har kritiserat honom på något sätt. Finns det risk att väggen/dörren byts ut mot mig?
Henrik Belfrage säger: Ja, definitivt. Man skall alltid ge akt på i vilken utsträckning det sker en upptrappning av ett våldsamt beteende. Har detta pågått under lång tid är nog risken inte så hög, men om det har accelererats blir den omedelbart betydligt högre.
anonym säger: Hej! Min väninnas pojkvän säger ganska mycket kränkade till henne, hur tycker du att jag ska hjälpa till?
Henrik Belfrage säger: Det är viktigt att stötta henne så att hon inte blir normaliserad, dvs kränkningarna blir en vardag och en sanning för henne, och hon börjar att nedvärdera sig själv. Detta är tyvärr ett mycket vanligt fenomen i förhållanden där det slutar med våld.
Fingal säger: Har samma fråga som Mimmi men sambon är en hon. Det slängs glas ibland. Är det risk att det upptrappas?
Henrik Belfrage säger: Mycket handlar här om tid. Man måste alltid ge akt på i vilken utsträckning ett våldsamt beteende trappas upp.
Lisa säger: Hej Henrik! Jag har aldrig tvivlat på min pojkvän och gör det inte nu heller men jag undrar ändå över en sak... Han har sagt att han aldrig skulle få för sig att slå mig och han har aldrig slagit någon tjej, han avskyr sånt, däremot kan han slå i sönder saker om han blir arg, har slagit i sönder ett par hörlurar en gång och en tallrik en gång, för längesen dock och det händer inte ens en gång per år. Vi har varit tillsammans i 4 S år. Bör jag oroa mig för något? Han vet själv att det är onödigt.
Henrik Belfrage säger: Nej, det låter som om du inte alls behöver oroa dig.
Helena säger: Hej Henrik, jag klämde min sambo i en dörr en gång under ett gräl dÅ vart han fly förbannad och tog tag rätt så hårt i mina armar och sa gör inte om det där för då vet jag inte vad jag gör. Behöver jag vara rädd?/Helena
Henrik Belfrage säger: Inte i detta skede. Eftersom ni är sambos utgår jag dessutom att ni levt relativt länge tillsammans utan att något våld har förekommit.
Tvättstugedamen säger: Vilka varningssignaler kan/bör man beakta FÖRE våld redan har tillkommit? Finns det sådant som tydligt brukar föregå ett våldsamt beteende? Vad innebär det t. ex. att vara borderlineperonlighet i en nära relation? Hur är man då rent konkret?
Henrik Belfrage säger: Makt och kontroll, och ett extremt bekräftelsebehov/svartsjuka. Dessutom är egentligen all sort psykisk problematik förknippat med högre risker - detta särskilt om det handlar om ångest eller depression.
sanna säger: Hej Henrik! Jag har en vän som har blåmärken på kroppen. Jag misstänker att hennes man kanske inte är så snäll mot henne. Han ger ett sken av att han inte är så trevlig. Vad kan jag som hennes vän göra? Kan man vara rak? Man vill ju inte heller anklaga någon med tanke på ett känsligt ämne
Henrik Belfrage säger: Mycket viktigt att agera och berätta att man ser. Tipsa gärna om kvinnofridslinjen.se där man anonymt kan få både råd och stöd. Man får inte blunda!
Kattis säger: En man som är våldsam och alltid tar ut sitt dåliga humör på sina barn samt kränker dom, vad kan Jag göra och lider han av ngn störning och är detta ett varningstecken?
Henrik Belfrage säger: Detta är definitivt ett varningstecken. Denna typ av personer med en hög grad av utagerande aggressivitet har inte sällan en bristande empatisk förmåga som lätt utlöser våld mot såväl sin partner som mot andra.
säger: Hej,min man vr otrogen ,jag ville skiljas och gjorde så ,han blev galen...är det legitimt att bli så frustreard av en eparation att man använder våld? Jag kände att det var en del mitt fel att jag bröt allt,men det är väl ändå så att man kan inte känna skuld o få stryk för man måste ändra på allt ,då det var en akut situation?
Henrik Belfrage säger: Lite svårt att veta vad du menar med "galen". En skilsmässa är en stort trauma för de flesta människor och kan utlösa starka känslor och reaktioner vilket måste betecknas falla inom normalzonen.
vs säger: Kan en man som varit våldsam tidigare ändra sig?
Henrik Belfrage säger: Måste säga att halva frågan om separation ovan inte kom fram till mig. Våld är förstås aldrig försvarbart eller acceptabelt!När det gäller tidigare våldsamma män så kan dessa utveckla strategier för att hantera sitt humör och sitt utagerande våld. Vissa personer kan vi emellertid aldrig komma tillrätta med - de som har psykopatiska personlighetsdrag. Dessa blir snarast sämre ju mer behandling de får.
Moderator säger: Tack, Henrik. Nu tar vi sista frågan.
sanna säger: är gift med en man som misshandlat mig psykiskt och vet inte om jag kan lita på honom nu . han kallade mig hora häromdagen sedan sa han att han älskar mig . blir väldigt förvirrad. har tänkt lämna honom men har kommit tillbaka pga våran dotter hur ska jag lita på honom att han inte kommer förtsätta vara taskig. det har juh varit fram och tilbaka länge nu snäll dum snäll dum. Hur vet jag hur det blir bra nu?
Henrik Belfrage säger: Det blir nog tyvärr aldrig bra, är jag rädd. Vi människor har olika personligheter som följer oss genom livet. Detta verkar vara en känslomässigt instabil person, och det kommer han att vara resten av livet. Dvs i hans värld kommer det sannolikt alltid att vara svart eller vitt, kärlek eller hat, gråt och skratt, osv.
Moderator säger: Nu är chatten slut. Tack Henrik Belfrage och tack för alla frågor.

Följ ämnen i artikeln