Miljarder dollar till lyckost i USA

TT-Reuters

Publicerad 2018-10-24

5, 28, 62, 65, 70 och en 5:a till. Det är siffrorna som betyder att en person i South Carolina slipper oroa sig för hur räkningarna ska betalas.

Den lyckliga vinnaren av världens största jackpott kan antingen kvittera ut 904 miljoner dollar direkt eller 1,6 miljarder dollar över 29 år. Omräknat till svenska pengar, runt 14,5 miljarder kronor.

Vinnarlotten såldes av en närbutik i Simpsonville, en lantlig småstad med 22 000 invånare och gott om kyrkor. Hos stadens borgmästare kände glädjen inga gränser efter beskedet.

– Det här är underbara nyheter, sade borgmästaren Janice Curtis till Washington Post.

Vem storvinsten gick till kanske aldrig blir känt, då lotterivinnare i South Carolina har laglig rätt att förbli anonyma.

Potten i Mega Millions-lotteriet var större än någonsin och orsakade lotterifrossa över hela USA. In i det sista köade folk för att köpa en lott och ha chans på jättevinsten.

Chansen att vinna var en på 303 miljoner, att jämföra med risken för att bli dödad av en haj – den är ynkliga en på 3,7 miljoner, enligt International Shark Attack File.

Lotterna som såldes inför tisdagens dragning beräknas ha täckt 75 procent av de möjliga sifferkombinationerna. Det är fortfarande inte känt om fler lotter med den vinnande kombinationen har sålts.

Mega Millions-lotterna kostar två dollar och säljs i 44 av USA:s stater, samt Washington DC och på Jungfruöarna. Staterna får sedan procent på de sålda lotterna och använder pengarna bland annat till att finansiera kommunala skolor.