Makaveli Lindén, 20, är gripen i Frankrike

Uppdaterad 2018-10-30 | Publicerad 2018-10-23

Makaveli Lindén, 20, greps klockan 16.35 i eftermiddags – i franska Dijon.

Han har varit internationellt efterlyst misstänkt för ett brutalt mord i Oslo.

– Vi skickar nu ner ett team från Oslo ner till Frankrike för att delta i förhör, säger åklagare Christian Hatlo.

Svensken som varit internationellt efterlyst sedan i fredags är nu gripen Frankrike.

– Vi fick meddelandet klockan 16.35 om att han gripits i Dijon i Frankrike, säger den norske åklagaren Christian Hatlo.

Norsk polis bekräftade under måndagen att de då arbetade utifrån teorin att Makaveli Lindén varken var i Sverige eller Norge. Aftonbladet kunde då också avslöja att polisen under söndagsförmiddagen via elektroniska spår knutit 20-åringen till ett ”tredje land”.

Makaveli Lindén ska ha gripits i Dijon östra Frankrike under eftermiddagen, uppger en källa med insyn i den norska utredningen.

Något Grete Metlid bekräftar på presskonferensen på tisdagskvällen. Då berättar hon också att de kontaktat Makaveli Lindéns anhöriga innan de officiellt berättade att jakten är över.

Begärs utlämnad i morgon

Åklagare Christian Hatlo säger att de haft god kontakt med Sverige i utredningen men även samarbetat nära med Belgien och i slutskedet Frankrike.

– Vi sänder ett team från Oslo ner till Frankrike för att delta i förhör, säger han.

Han säger svenskens samarbetsvilja kommer avgöra hur snabbt Makaveli Lindén kan föras till Norge för en fortsatt rättsprocess. Begäran om att få honom utlämnad ska skickas till Frankrike under morgondagen.

Varken Metlid eller Hatlo vill berätta några detaljer kring gripandet i Dijon.

– Det viktigaste för oss nu är att få prata med den misstänkte, säger Grete Metlid på presskonferensen.

– Några detaljer kan vi inte gå ut med i kväll men vi har arbetat med spår och konkreta uppgifter som lett fram till det här.

Svensken är misstänkt för mord och grovt rån. Brotten skedde i måndags förra veckan i Oslo och först i fredags fick de en identitet på den misstänkte efter att de gått ut med hans bild, säger Grete Metlid på en presskonferens.

Rymde till Sverige

Bara timmar efter att Heikki Bjørklund Paltto, 24, hittades mördade med ett 20-tal hugg i sin bostad i Majorstue-området i Oslo lämnade Makaveli Lindén Norge.

16.57 satte svensken sig på ett tåg mot Stockholm, enligt norsk polis som kunnat kartlägga stor del av svensken rörelser vid tiden för mordet med hjälp av övervakningskameror och vittnesuppgifter.

Hur han hållit sig undan polisen sedan dess är mer oklart.

20-åringen som är hemmahörande i Uppsala ska enligt norska medier under en tid återvänt till staden efter mordet.