Kulturprofilens advokat: Stor risk att han fälls

Åklagaren yrkar på tre års fängelse

Publicerad 2018-10-01

I dag faller domen mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault.

Får åklagaren som hon vill döms han till tre års fängelse för två våldtäkter.

– Det är en stor risk att han kommer fällas, säger hans advokat Björn Hurtig.

För en vecka sedan avslutades rättegången mot Jean-Claude Arnault, 72. Direkt efter häktades han på sannolika skäl misstänkt för en av våldtäkterna.

– Nu är det skarpt läge, han riskerar ett långdraget fängelsestraff och det kan vara väldigt frestande för honom att åka utomlands och undanhålla sig ett långdraget straff, sa kammaråklagare Christina Voigt på en pressträff efter den avslutade rättegången.

Efter häktningen beskrev mannens advokat Björn Hurtig risken för en fällande dom som ”överhängande”.

– Det är en stor risk att han kommer fällas, i alla fall för en av punkterna med tanke på att han sitter kvar i häktet, säger Björn Hurtig i Aftonbladet Morgon under måndagsmorgonen.

Kommer överklaga

I dag klockan 11.00 faller domen mot Jean-Claude Arnault.

– Han mår inte bra. Just nu antar jag att han håller på att vakna och är nervös inför den kommande domen. Men han är ändå vid hyfsat gott mod. Vi har förstått vart vinden blåser med tanke på att han häktades redan i måndags, säger Björn Hurtig.

Kommer ni överklaga en eventuell dom?

– Vi har redan påbörjat förberedelser för ett eventuellt överklagande. När man sitter häktad kan det vara skönt att ha något att tänka på och jobba med. Normalt sett är det en åtta veckors frist som gäller, så innan årsskiftet bör vi ha svar om en förhandling i hovrätten, säger han i Aftonbladet Morgon.

De planerar även att i så fall återigen överklaga häktningsbeslutet.

Björn Hurtig anser att det var en felaktig bedömning att det skulle finnas en flyktfara.

– Vi kommer begära att den frågan prövas igen. Det finns en stor risk att han kommer få sitta kvar i häktet.

Massi Fritz: Hon är lättad

Jean-Claude Arnault, 72, har tillhört den svenska kultureliten i årtionden och är misstänkt för två våldtäkter som ska ha inträffat under 2011.

Efter häktningsbeslutet förra måndagen eskorterade polisen kulturprofilen genom den så kallade ”Suckarnas gång” – kulverten som förbinder Stockholms tingsrätt med det närliggande Kronobergshäktet. Där tilldelades Arnault en cell med säng, bord, handfat, hylla och bänk. Allt är fastskruvat i väggen. I häktet väntade en begränsad tillvaro, hårt kontrollerad.

Efter beskedet att Arnault häktas hade advokaten Elisabeth Massi Fritz telefonmöte med målsägande. 

– Hon är lättad.