En anhållen efter guldkuppen i Strängnäs domkyrka

Misstänks ha stulit kronor och riksäpplen

Publicerad 2018-09-13

En man har anhållits misstänkt för stöld av Karl IX och Kristina den äldres begravningsregalier i Strängnäs domkyrka i juli i år.

Mannen greps och anhölls på onsdagseftermiddagen.

– Det här är ett led i att klara upp den här gärningen och vi hoppas kunna knyta fler personer till gärningen. Vi arbetar fortfarande aktivt med att återfinna godset, säger åklagare Reena Devgun i kvällens program av Efterlyst.

Det var i juli som den fräcka stöldkuppen ägde rum i domkyrkan i Strängnäs.

Rånarna misstänks ha lämnat domkyrkan på två damcyklar och flera personer såg dem sedan fortsätta flykten i en öppen motorbåt som låg nedanför kyrkan.

Polisen, som snabbt gick ut och meddelade att man misstänkte två gärningsmän, uppgav att gärningsmännen även kan ha flytt med vattenskotrar.

Sedan dess har ett intensivt polisarbete pågått och under torsdagsmorgonen meddelade Åklagarmyndigheten att en person gripits och anhållits under onsdagen misstänkt för brottet.

– Det här är ett led i att klara upp den här gärningen och vi hoppas kunna knyta fler personer till gärningen. Vi arbetar fortfarande aktivt med att återfinna godset, säger åklagare Reena Devgun i kvällens avsnitt av Efterlyst.

Kronor och riksäpplen från 1611

Polisen var direkt efter stöldkuppen mycket förtegen om vilka föremål som försvunnit, och bekräftade bara att det rörde sig om saker till ett ”högt värde”.

Föremålen ska ha förvarats i låsta och larmade montrar, som enligt uppgifter till Aftonbladet krossades i samband med stölden.

Senare framkom det att det som stulits var delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611, två guldkronor och ett riksäpple av högt både historiskt och ekonomiskt värde.

Regalierna, som lades i Karl IX:s och Kristina den äldres kistor inför deras respektive begravningar, beskrivs vara ”i en klass för sig”.

Karl IX:s krona är i guld, bergskristall, emalj och pärlor. Kristina den äldres krona är utförd i guld och svart emalj, utan ädelstenar.

Ett rent beställningsjobb, har polisprofessor Leif GW Persson tidigare hävdat för Aftonbladet då han är övertygad om att någon varit villig att betala mycket pengar för dem.

Inga av de stulna föremålen har påträffats

Inga av de stulna föremålen har dock ännu påträffats uppger Åklagarmyndigheten, som nu kommer att fortsätta sitt utredningsarbete med bland annat förhör med den misstänkte.

Polisen har sedan tidigare gått ut med en internationell efterlysning på juvelerna.

Senast på lördag klockan 12 ska åklagaren ta ställning till om den misstänkte ska begäras häktad.

Utredningen bedrivs av polisens Nationella operativa avdelning, Noa, och polisen i Strängnäs under ledning av åklagare från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.