Åtalas för dramatisk kidnappning

Publicerad 2015-06-29

GÄVLE. Under dramatiska former kidnappades en 22-årig man och tvingades efter pistolhot köra till Gävle. Där hölls han fången i en lägenhet och fick utstå tortyrliknande misshandel inlåst i ett badrum.

I ett obevakat ögonblick lyckades han fly och larma polisen. De tre kidnapparna kunde gripas.

Nu åtalas de misstänkta för människorov.

Chefsåklagare Lars Göransson lämnade in stämningsansökan till Gävle tingsrätt i dag på morgonen.

De tre huvudåtalade är en 27-årig man från Borås, en 23-årig kvinna från Ulricehamn samt en 33-årig man från Gävle.

En fjärde person, en 44-årig Gävlebo, åtalas för försök till olaga frihetsberövande.

Misshandlades med kniv

Det var 23 april som den dramatiska kidnappningen ägde rum. I Borås. 27-åringen och den 23-åriga kvinnan bestämde möte med 22-åringen som misshandlades med en kniv och slag mot huvudet.

De hotade att döda honom om han inte körde upp till Gävle för att hämta narkotika som skulle säljas för annans räkning.

Tortyrliknande former

I den 33-årige Gävlebons lägenhet hölls han inspärrad under tortyrliknande former enligt åtalet. De har skurit och huggit honom med kniv, bundit hans händer och fötter, tejpat för hans mun, hällt kallt och varmt vatten över honom och tvingat i honom narkotika och handsprit. De hotade att klippa av hans fingrar och döda honom och slog honom i huvudet med en flaska.

– Den misshandel som mannen utsatts för har orsakat smärta, svullnader, rodnader, sårskador och medvetslöshet, skriver åklagaren.

Den fjärde åtalade – 44-åringen skulle hålla vakt när de andra inte fanns i lägenheten. I ett obevakat ögonblick lyckades 22-åringen fly till en bensinstation där man larmade polis. De huvudmisstänkta greps samma dag.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln