Jakten på dödlig listeriabakterie

Uppdaterad 2014-02-27 | Publicerad 2014-02-26

Mysteriet fortsätter – källan ännu inte funnen

KRISTIANSTAD/ STOCKHOLM. Här hittades bakterien listeria i Scans kokta medvurst – men inte av den stam som smittat 63 personer.

– Efter cirka 1 000 prover har man inte kunnat spåra just den listerastammen hit till vårt slakteri, säger Sara Hoff, kommunikationsdirektör på Scan i Kristianstad.

Nu fortsätter Livsmedelsverket och Folkhälsomyndighetens jakt på källan.

Aftonbladets Susanna Nygren och Krister Hansson.

Från oktober 2013 fram till i dag har Folkhälsomyndigheten fått in uppgifter om att totalt 63 personer diagnosticerats med listeriainfektion.

Bakterien är relativt ofarlig för de flesta men dödlig för vissa stora riskgrupper, som till exempel gravida, äldre och de med nedsatt immunförsvar.

”Tolv har dött”

– Totalt har tolv personer dött sedan första oktober, som vi känner till, säger Viktor Dahl, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

– Av de som får en allvarlig listeriainfektion är 30 procent döda inom tre månader.

Majoriteten av de drabbade är äldre och offren är spridda över landet.

– Därför är det svårt att säga om dödsfallen beror på listeriainfektionen eller andra saker, säger Viktor Dahl.

Av de 63 har nästan hälften, 27 stycken, smittats från samma typ av bakterie.

Ett mysterium

Men ursprunget är fortfarande ett mysterium.

På Scans slakteri i Kristianstad upptäcktes nyligen den farliga bakterien i kokt medvurst – men av en annan stam än den som smittat flest.

– Produktionslinjen stängdes omedelbart och vi återkallade de produkter som gått ut till affärer, säger Anneli Lundell, kvalitetsdirektör för HKscan.

Kommunikationsdirektör Sara Hoff visar runt och förklarar att man ännu inte vet när produktionen kan starta igen.

Den måste testas ytterligare för att se att den är säker.

Och för Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten fortsätter jakten på den stam av bakterien som ligger bakom nästan hälften av infektionsfallen.

Skickat ut enkäter

Medan Livsmedelsverket testar olika livsmedel och anläggningar som jobbar med maten så skickar Folkhälsomyndigheten ut enkäter i hopp om att kunna spåra källan.

– Från enkäterna har vi kunnat se att få av de sjuka hade ätit det som annars vanligtvis orsakar listeria, opastöriserade ostar och lax, men i stället hade många av dem ätit skinka, medvurst och leverpastej, säger Viktor Dahl.

En ljusning är att antalet smittade har minskat snabbt. De senaste tre veckorna har inga nya fall rapporterats.

– Vi hoppas att det är över, men utredningen att hitta källan fortsätter, säger Viktor Dahl.