Syrsor misstänks för mystisk diplomatsjuka

avTT

Foto: Desmond Boylan
Trånande syrsor kan vara förklaringen till de mystiska symtom som drabbat amerikanska diplomater. Arkivbild.

De mystiska symtom som drabbade de amerikanska diplomaterna i Kuba kan ha fått sin förklaring:

Trånande syrsor.

Förra månaden fastslog forskare som undersökt 25 drabbade personer att något verkligen har hänt – men oklart vad.

Förutom att ha hört onormala ljud har diplomaterna berättat om symtom som yrsel, huvudvärk, tinnitus, trötthet, oro, ångest och sömnproblem. Det finns också en inspelning av ett enformigt ihärdigt ljud med hög frekvens.

Symptomen debuterade i slutet på 2016. Följden blev att USA kallade hem stora delar av sin personal från huvudstaden Havanna samt utvisade flera kubanska diplomater.

Kollade databas

Nu ifrågasätter en biologiprofessor att ljudkällan är någon slags apparat som skulle ha platsat i valfri James Bond-film. I stället riktas ljuset mot Anurogryllus celerinictus, en karibisk kortvingad syrsa.

– Inspelningen är definitivt av en syrsa som ingår i den gruppen. Lätet från den här karibiska arten ligger runt sju kilohertz och avges på en ovanligt hög frekvens, vilket människor upplever som en oavbruten skarp drill, säger Fernando Montealegre-Zapata vid Lincoln-universitetet i Storbritannien till The Guardian.

Han och en forskarkollega i USA matchade inspelningen från Kuba mot en databas över insektsljud och kunde på sätt identifiera Anurogryllus celerinictus.

Alla hörde inte

Alla påverkade diplomater rapporterade inte om ovanliga ljud i samband med hälsoproblemen. Och bland dem som klagade över oljud, varierade beskrivningarna en hel del.

Teorin om syrsans högfrekventa toner utesluter inte att diplomaterna utsattes för någon slags medveten påverkan, men den kastar tvivel över att ljudet skulle ha orsakat diplomaternas symtom. Sjukdomarnas orsaker och egenskaper förblir oklara.

Kuba har orubbligt förnekat all inblandning i historien.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA