Dalapojke oskadd – man anhållen

Foto: Johan Nilsson/TT
Den pojke som i går rapporterades ha blivit utsatt för människorov i Dalarna har hittats välbehållen. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Den pojke i 15-årsåldern i Dalarna som misstänks ha blivit bortförd har hittats välbehållen. En man i 30-årsåldern med koppling till fallet är anhållen i ett annat ärende. Enligt åklagare Christina Hildebrand är misstankarna om människorov svaga.

Pojken har hörts men det är oklart om han utsatts för ett brott eller inte.

– Jag har inte jättemycket detaljer ännu, men pojken är anträffad och det är ingen fara med honom, säger polisens presstalesperson Christina Hallin.

En man i 30-årsåldern, som hittades tillsammans med pojken under natten mot torsdagen, har anhållits misstänkt för övergrepp i rättssak mot en annan person, i ett annat ärende.

Utredningen pågår

Mannen är däremot inte delgiven misstanke om människorov mot pojken. Den utredningen pågår för fullt och innan omständigheterna är klarlagda vill åklagaren inte delge den misstänkte mannen misstanke.

– Han är anhållen för övergrepp i rättssak. Det finns också andra brottsmisstankar, men han är anhållen för övergrepp i rättssak, det är bara den misstanken han är delgiven i nuläget, säger åklagare Christina Hildebrand till TT.

TT: Och de "andra misstankarna" är människorov?

– Ja, precis.

Ingen koppling

Enligt Christina Hildebrand finns det ingen direkt koppling mellan de två ärendena. Hon vill inte heller gå in på detaljer.

– Jag kan inte göra det. Det är för tidigt i utredningen.

TT: Kommer mannen bli delgiven misstanke om människorov också?

– För närvarande är inte den misstankegraden så hög att det är aktuellt.

Det var Aftonbladet som under onsdagen först rapporterade om att en pojke i Dalarna ska ha hållits fången mot sin vilja, och att en person krävt pengar av föräldrarna.