Trump och Macrons gemensamma ek har försvunnit

Publicerad 2018-04-30

Presidenterna Macron och Trump planterade en ek tillsammans som symbol för ländernas gemensamma rötter.

Nu är trädet som sattes ner i Vita Husets gräsmatta uppslitet.

Utan officiell förklaring.

Donald Trump bjöd in sin franske kollega till Vita Huset där de kindpussades och skakade hand. Men den kanske mest minnesvärda gesten var planterandet av en ek i Vita Husets gräsmatta.

I tisdags stod presidenterna med varsin spade i hand och grävde gropen där en ek hämtad från ett av första världskrigets slagfält – i skogen Bois Belleau.

Där rasade 1918 ett stort slag där tusentals amerikanska soldater stupade. Många av de soldaterna är begravda på kyrkogården Cimetière américain du Bois Belleau.

Trädet Macron och Trump planterade ska symbolisera ländernas gemensamma historia, rapporterar BBC.

”För 100 år sedan stred amerikanska soldater i Frankrike, i Belleau, för att försvara vår frihet. Den här eken (min gåva till Donald Trump) ska vara en påminnelse vid Vita Huset om banden som håller oss samman” skriver president Emmanuel Macron på Twitter.pre

Under helgen har trädet försvunnit.

Kvar i gräsmattan finns bara en gul fläck som visar att trädet någonsin har stått.

Och ännu finns ingen officiell förklaring till varför den symboliska eken i tysthet försvunnit. Men det finns spekulationer som kanske inte är allt för vilda.

Franska radiokanalen France Info rapporterar att kanske beror det på att en sådan här ek ska planteras på hösten. En kanske än mer sannolik teori lanseras av en anonym källa inne franska presidentpalatset – trädet är satt i karantän.

Huffington Post citerar Elysée-källan som uppger att trädet mår bra och kommer återvända till den tilltänkta platsen på Vita Husets gräsmatta.

Följ ämnen i artikeln