”Gå in – det är en galning på väg”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-04

Lyn Edwards varnades om massmördarens framfart

Seascale. Derrick Bird, 52, sköt 37 personer till synes slumpmässigt.

Lyn Edwards blev vittne till ett av dåden.

– Jag hörde ett skott och såg honom åka iväg med bilen. Allt hände så snabbt.

Lyn Edwards bor precis vid stranden i den sömniga byn Seascale i nordvästra England. Dagen efter Derrick Birds masskjutningar är stämningen spöklik.

Värmen är tryckande och få människor rör sig på stan. Orten är mest känt för sitt kärnkraftverk. Men i onsdags fick Lyn Edwards plötsligt ett telefonsamtal från sin granne.

– Hon sa, gå ut och se till att få in så många människor som möjligt, det är en galning på väg, säger Lyn Edwards.

Hon skrek genast åt sin son att hjälpa till att få folk i säkerhet. Men de var för sent ute. Plötsligt hörde hon ett skott.

Hjälpte honom ut

När Lyn vände sig såg hon en bil sladda iväg. Kvar satt pubägaren Harry Berger i sin Range Rover och blödde.

– Jag hjälpte till att få ut honom ur bilen och försökte stoppa blödningen. Vår prioritet var att hålla honom vid liv, men det dröjde över två timmar innan en ambulanshelikopter kom och hämtade honom, säger hon.

Harry Berger överlevde, men andra var inte lika lyckligt lottade. Bara i Seascale dog två personer. Under en flera timmar lång bilfärd på de smala vägarna i grevskapet Cumbria sköt taxichauffören Derrick Bird slumpmässigt på allt som rörde sig.

”Det är fruktansvärt”

Totalt dödade han 12 personer och skadade ytterligare 25. Vansinnesfärden tog slut i ett skogsparti strax utanför byn Boot. Där begick Derrick Bird självmord.

– Jag hörde ett skott och efter ett tag kom flera polishelikoptrar, säger Sean King som äger hotellet Boot Inn bara några hundra meter bort.

I flera timmar hade han och gästerna följt jakten på tv. Polisen hade ringt och

beordrat dem att hålla sig inomhus. En anställd på hotellet, Ena Crowe, berättar att någon kriminalitet knappt existerar i Boot som bara har 25 invånare.

– Sånt här händer inte här, senaste gången polisen var här var när en ko hade rymt. Det här är fruktansvärt.