Ambulanser står stilla i Stockholm – brist på sjuksköterskor

Publicerad 2017-10-13

Flera ambulanser som körs av Falck i Stockholms län har stått stilla under delar av fredagen på grund av personalbrist.

Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om sex bilar.

– Vi vill alltid ha full flotta och normal drift i verksamheten för att kunna hämta patienter snabbt och på ett bra sätt, säger chefläkare Patrik Söderberg.

Ambulanssjukvården i Stockholms län har 71 vägburna ambulanser. Fordonen körs av tre bolag – Falck ambulans, Samariten ambulans samt landstingsägda Ambulanssjukvården i Storstockholm.

– Falck har haft svårt att bemanna våra ambulanser. Vi har varit i kontakt med Falck och andra vårdgivare också och vi har lyckats ersätta de ambulanser som inte går att bemanna. Just nu har vi en ambulans som inte är bemannad, det jobbar vi på att lösa, säger Patrik Söderberg, chefläkare vid prehospitala vården i Stockholms län, på fredagseftermiddagen.

Han vet inte exakt hur många ambulanser som inte varit bemannade under dagen. Men enligt uppgifter till Aftonbladet är det sex bilar.

Varför blir det så här?

– Det händer att personal blir sjuk. Det kan slumpa sig så att flera blir sjuka samtidigt och då uppstår luckor. Då hjälps vi åt att lösa det tillsammans, säger Patrik Söderberg.

Hur påverkas verksamheten när ambulanser saknas?

– Vi försöker att täcka upp så gott det går. Vi strävar hela tiden efter att upprätthålla full bemanning i vår flotta och ha kvar våra normala kvalitetskrav.

Fem pass utan personal

Även om bemanningen har lösts för fredagen fortsätter personalproblemen i helgen.

– Just nu är det fem pass för lördagen som inte är besatta av personal. Vi jobbar hårt för att lösa det. Det finns goda förhoppningar att lösa det tillsammans med våra andra ambulansvårdgivare, säger Patrik Söderberg.

Chefläkaren betonar att ambulanssjukvården alltid vill ha full flotta för att kunna hämta patienter snabbt och säkert.

– Om inte ambulanser kan bemannas är det logiskt att det kommer att påverka verksamheten på ett negativt sätt. Men vi har ett 70-tal ambulanser i länet som kan fördelas på ett bra sätt, det brukar lösa sig bra för invånarna.

I varje ambulans finns en specialistutbildad sjuksköterska och en ambulanssjukvårdare.

”Det är en stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor, och det påverkar även oss. Det i kombination med ett par akuta vakanser (akut sjukdom) har gjort att det tyvärr inte har funnits full bemanning under dagen”, skriver Lotta Smith, kommunikationsansvarig på Falck Sverige, i ett mejl.

”Vi jobbar löpande med rekrytering för att säkerställa bemanningen.”

Följ ämnen i artikeln