EU-ledare grubblar över Kina

Maria Davidsson/TT

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2019-03-22

Kina är huvudämne vid det fortsatta EU-toppmöte i Bryssel för bland andra Cyperns president Nicos Anastasiades, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Brexitbollen har skickats vidare till åtminstone den 12 april. Då gör sig EU-ledarna i stället redo att diskutera nästa heta potatis på EU-toppmötet i Bryssel: relationerna till Kina.

Kina skulle egentligen ha varit föremål för en hel middagsdebatt i går kväll. Diskussionen om förlängd utträdesförhandlingstid för Storbritannien tog dock all tid, vilket gör att Kina-pratet flyttades till i dag.

Det som nu ska diskuteras är ett brett svep av allt från praktiska ekonomiska frågor till säkerhetspolitik. Det handlar exempelvis om oron för den kinesiska telekomjätten Huawei, men också om önskemål om gemensamt arbete för att förändra världshandelsorganisationen WTO.

Tio punkter

EU-kommissionen har tagit fram en tiopunktsstrategi som EU-ländernas utrikesministrar diskuterade i måndags.

– Jag tycker att den innehåller de viktigaste elementen. Det är ett mer framåtlutat och självsäkert Kina vi har att relatera till i dag. Samtidigt måste de (Kina) också förstå att säkerhetsfrågorna blir mer akuta för oss, sade Sveriges Margot Wallström (S) efteråt.

– Det finns mycket där vi behöver samarbeta, inte minst om klimatfrågan, agenda 2030, försvara multilateralismen i handeln och allt det. Men så påpekar vi också att när det gäller försvaret av mänskliga rättigheter så är vi kritiska och kommer fortsatt att vara kritiska.

Toppmöten

Kina-diskussionen i dag följs sedan upp av ett toppmöte den 9 april då EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk tar emot Kinas premiärminister Li Keqiang i Bryssel. Redan på tisdag ska dessutom Juncker delta i ett minitoppmöte med Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Kinas president Xi Jinping i Paris.

Utöver Kina ska EU-ledarna i dag även prata om ekonomiska frågor i allmänhet, klimatförändringarna och kampen mot desinformation och falska nyheter. I morse fick dessutom Norges statsminister Erna Solberg, Islands Katrín Jakobsdóttir och Liechtensteins Adrian Hasler vara med på ett hörn för att fira EES-avtalets 25-årsjubileum.

Följ ämnen i artikeln