FN: Rebeller i Jemen ska lämna viktiga hamnar

TT-AFP

Publicerad 2019-05-10

Huthirebellerna i Jemen har enligt FN lovat att på lördagen inleda sitt återtåg från tre hamnstäder, däribland den strategiskt viktiga hamnstaden al-Hudaydah (Hodeida).

Det är i så fall det första reella steget för att i praktiken uppfylla vad som sades i ett avtal om eldupphör som slöts i Sverige i december.

De Iranstödda rebelltruppernas mycket fördröjda återtåg från hamnstäderna ska vara klart på tisdag, skriver den pensionerade generalen Michael Lollesgaard från Danmark, chef för FN:s observatörsstyrka i landet, i ett uttalande. Han skriver att han "välkomnar erbjudandet och avsikten" från rebellerna.

Enligt den gemensamma kommitté (RCC) som leder arbetet med att flytta de stridande trupperna längre ifrån varandra har rebellerna gått med på en ensidig förflyttning från hamnarna i al-Hudaydah, Salif och Ras Isa. Den första av dessa används för många slags transporter, den andra för frakter av spannmål och den tredje för oljetransporter.

Första steg

Ingenting står i uttalandet om eventuella förflyttningar av rebellernas motståndare – den sunnimuslimska saudiskledda militära alliansen som även stödjer den internationellt erkända regeringen och styrkor lojala till den.

Hoppet var stort om ett möjligt slut på det fyra år långa kriget när avtalet slöts i Sverige. Men sedan dess har det mesta gått i stå och inte minst kring al-Hudaydah.

Nu ska FN-observatörer och annan personal från världsorganisationen övervaka rebellernas förflyttningar. FN betonar dock att detta bara är ett första steg som måste följas av "engagerade, transparenta och långsiktiga åtgärder av parterna att fullt ut leva upp till sina skyldigheter".

Den saudiskledda alliansen har länge anklagat rebellerna för att använda hamnarna för att smuggla in vapen från det shiamuslimska Iran. Med rebellernas återtåg säger sig FN få större möjlighet att ta "en ledande roll" i att stötta skötseln av hamnarna och att kontrollera vilka varor som finns i fartygen.

"Håller FN ansvarigt"

Sadiq Dweid, talesperson för den internationellt erkända regeringens delegation i RCC, säger sig vara positiv till rebellernas återtåg men han lägger mycket ansvar på FN:

"Vi stödjer genomförandet av avtalet och håller FN ansvarigt för att implementera det som överenskommits", skriver han.

Västliga länder, av vilka en del stödjer alliansen, har pressat på för att få ett slut på konflikten, som allmänt ses som ett krig via ombud (proxykrig) mellan Saudiarabien och Iran.

Kriget har förutom dödade och skadade lett till undernäring och svält samt till att 24,1 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd.