Så ska segertippade (S) vinna valet i Danmark

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2019-05-31

Hon har valvind i ryggen och är inne i slutstriden om den danska statsministerposten.

Mette Frederiksen (S) är segertippad inför folketingsvalet den 5 juni.

När den röda kampanjbussen stannar i Faxe blir det kramkalas. Detta är hennes planhalva.

Vandrarhemmet i Faxe några mil söder om Köpenhamn har profilerat sig som en arbetsplats för arbetshandikappade. Öppna armar möter det slipade politikerproffset.

– Hon vill göra något för dem som har det lite svårt, säger platschefen Morten Romme.

Just denna dag vill Mette Frederiksen lyfta handikappfrågor: Stöd till anhöriga, förlängd gymnasietid för funktionsvarierade så att de kan gå i vanliga skolor och gratis tandvård för just denna grupp.

– De kommande åren är det välfärden som ska prioriteras, lovar hon.

Detta är hennes signum: En stark välfärdspolitik – i kombination med en stram invandringspolitik.

"Provar något nytt"

– Det är en socialdemokrati som har gått åt höger i invandringspolitiken och till vänster i fördelningspolitiken, säger Noa Redington, politisk kommentator på tidningen Politiken, med bakgrund som rådgivare till den tidigare socialdemokratiska statsministern Helle Thorning-Schmidt.

Om Mette Frederiksen lyckas göra ett bra val är det något som socialdemokrater runtom i Europa kommer att studera, tror han.

– Hon provar något nytt och det är väldigt modigt av henne.

Mette Frederiksen slår sig ner vid ett bord på altanen och de som arbetar på vandrarhemmet får i tur och ordning lyfta frågor som är viktiga för dem. Förut fick deras ledsagare följa med dem på utflykter och utlandsresor, men inte längre. Förut kom det hem någon från kommunen för att hjälpa till med räkningarna, men nu blir de hänvisade till sina anhöriga.

– Vi kommer tillbaka till detsamma, att det har skurits ned. Det är väl egentligen ett argument för att vi de kommande åren inte ska satsa på skattelättnader utan använda mer på handikappområdet, säger Mette Frederiksen.

"Minska tillströmningen"

Det är inte bara genom uteblivna skattelättnader som hon vill skapa välfärdsutrymme, utan också genom minskad invandring. Hennes parti har gjort en kovändning och driver nu en invandrings- och migrationspolitik som konkurrerar med Dansk Folkeparti.

I januari 2016 sade Mette Frederiksen i en uppmärksammad intervju att hon haft fel om hur stora konsekvenserna av invandringen är för det danska samhället.

– Den unika danska välfärdsmodellen som gagnar de svaga kan inte förenas med en öppen invandringspolitik, var hennes slutsats.

– Vi måste minska tillströmningen för de svagas skull.

Danska socialdemokrater vill nu att en stram flyktingpolitik ska kombineras med förbättrat skydd för flyktingar i deras närområden. De flyktingar som redan finns i Danmark ska snabbt ut i arbete och det ska vara möjligt att införa inflyttningsstopp för icke-EU-medborgare i redan invandrartäta områden.

Denna omsvängning är en av förklaringarna till att Mette Frederiksen nu kan känna segervittring – opinionsundersökningar tyder på att hon norpat sympatisörer från Dansk Folkeparti. Samtidigt har omsvängningen i invandringspolitiken lett till splittring inom det som kallas rød blok (röda blocket), vilket kommer att komplicera regeringsbildningen oavsett valutgång.

Försiktig med löften

Det är den sociala dimensionen som är Mette Frederiksens främsta styrka, enligt Noa Redington. Hon vill framstå som en klassisk socialdemokrat som tänker på de svagaste, det är kärnan i hennes profil. Men när det kommer till detaljer och skarpa vallöften är hon försiktig, konstaterar han.

Under pratstunden i försommarsolen med de anställda på vandrarhemmet i Faxe hinner hon hamra in budskapet att det i hennes Danmark kommer att bli bättre för barn, äldre och handikappade. Men lika noga är hon med tillägget som ska rädda henne från att efteråt anklagas för löftesbrott:

– Det finns många goda idéer om hur vi ska göra saker bättre för barn, för handikappade, för äldre. Men att lösa alla problemen på en gång – det kommer inte att hända.