Hit ska du åka om du vill ha sol i helgen

Uppdaterad 2019-10-17 | Publicerad 2019-10-16

Hösten är här och så är mörkret och regnet.

I helgen bör man leta fram både paraply, stövlar och vantar.

De som vill slippa – bör åka uppåt eller neråt i landet.

Den som vill fly regnet bör i helgen satsa på att resa till ner till Skåne eller upp till Norrland.

Men beroende på om man enbart vill njuta av solen eller den sista värmen bör man fundera ett varv till.

– Under helgen ser det ut som att ett högtryck letar sig fram norröver och i Kiruna kommer bjudas på en del sol. Däremot är vinter här så varmt blir det inte, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Hösten har tackat för sig högt uppe i norr och istället har vintern tågat in med minusgrader. På söndag blir det soligt i Kiruna men temperaturen kommer ligga runt minus åtta grader.

– Om man istället vill njuta av lite värme bör man åka till Skåne. Där kommer det bjudas på en temperatur upp mot 13 plusgrader.

Under veckan har det regnat på flera håll i Sverige.

Övriga Sverige får hålla ut

De som bor i övriga delar av landet får hålla ut till nästa vecka. Iallafall om man är trött på regnet.

– Vi har ett rätt varierat väder just nu men nästa vecka kommer nordliga vindar dra in över landet. I samband med det kommer ett lågtryck med svalare luft in och bjuder på mer sol men även kyligare grader, säger Sjöstrand.

I de sydvästliga delarna av norrland kommer lättare snöfall att att dra in under veckan och nästa. Svea- och Götaland kommer att ha fortsatt mulet och regnigt väder under veckan.

– Höstrusket är här och graderna kommer att fortsätta att sjunka då vi går mot vintern, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.