Kustbevakare åtalas efter flyktingtragedi

TT-AFP

Publicerad 2019-09-16

Det italienska fartyget Libra undsatte flyktingarna i Medelhavet, efter en fördröjning som nu leder till åtal. Arkivbild.

Två italienska kustbevakare åtalas anklagade för att ha sinkat en räddningsinsats på Medelhavet och orsakat mängder av dödsfall.

Runt 260 personer drunknade när den nödanropande flyktingbåten sjönk.

Det var vid lunchtid den 11 oktober 2013 som den italienska kustbevakningen blev anropad av en fiskebåt som befann sig i nöd sydväst om Malta. Fiskebåten hade rest från Libyen med ungefär 480 personer ombord, i huvudsak syriska och palestinska flyktingar och migranter.

De italienska tjänstemän som tog emot nödanropen besvarade dem med en uppmaning att ringa Maltas kustbevakning i stället. Maltas kustbevakning ansåg å sin sida att Italien hade bättre möjligheter att undsätta båten.

Medan Malta och Italien bråkade om vems ansvar det var fortsatte båten att sjunka. Till slut skickade den italienska flottan ett fartyg, som kom fram först vid klockan 18.

I räddningsinsatsen återfanns 26 döda kroppar. Runt 240 personer, varav 60 barn, hade försvunnit i havet.

Två män – en chef för den italienska kustbevakningens ledningscentral och en chef för den italienska flottans motsvarighet – åtalas nu för dråp. Bilder och ljudinspelningar från händelseförloppet offentliggjordes i en dokumentär för två år sedan.

Under dagarna som följde förlisningen tog den dåvarande italienska regeringen initiativ till insatsen Mare Nostrum och inom ramen för den räddades 100 000 människor på Medelhavet under ett år. Den ersattes senare av EU:s gränsorgan Frontex.