Kritiserat lagförslag dras tillbaka i Hongkong

TT-Reuters

Publicerad 2019-09-04

Svartklädda studenter vid en demonstration vid universitetet i Hongkong.

Det omtvistade lagförslag som utlöst de pågående protesterna i Hongkong har formellt dragits tillbaka, bekräftar regionens högsta ledare Carrie Lam. Syftet är att skapa lugn.

"Regeringen kommer officiellt att dra tillbaka förslaget för att lugna allmänhetens oro", säger Carrie Lam enligt tidningen South China Morning Post.

Rykten om att lagförslaget skulle dras tillbaka hade då bubblat i flera timmar. Det bekräftades sedan av källor som deltagit på ett internt möte med Carrie Lam – och slutligen av Lam själv.

Lagförslaget, enligt vilket utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina skulle tillåtas, utlöste de nu pågående protesterna när det lades fram i våras. Skrivelsen lades på is i somras, men demonstranterna lät sig inte nöjas med det. De krävde att lagförslaget skrotas helt – vilket nu alltså har skett.

På marknaden tas uppgifterna emot positivt. Hongkongbörsens Hang Seng-index lyfte med över 3 procent i den avslutande handeln och drar med sig Shanghaibörsen uppåt.

Kinesisk varning

Proteströrelsens krav har med tiden vidgats och handlar i dag mer generellt om krav på ökad demokrati och protester mot ett hårdnat kinesiskt styre i regionen.

Att skrota lagförslaget var en av fyra punkter för att skapa en dialog mellan befolkningen och regeringen och för att stoppa det eskalerande våldet, enligt Lam.

De andra förslagen går ut på att hon och hennes kolleger ska föra en direkt dialog med människor som representerar olika politiska ståndpunkter och bakgrunder i Hongkong under september. Akademiker, lokala ledare och experter ska bjudas in för att diskutera, undersöka och ge råd till regeringen för att hitta lösningar för att lugna situationen som går "långt bortom lagförslaget" enligt Lam. Regeringen ska också fortsätta stödja det oberoende polisråd som utreder de klagomål som kommit in rörande polisens behandling av demonstranter.

Orolig natt

Demonstranterna har krävt att Carrie Lam avgår. Hongkongs högsta ledare sade i förra veckan att hon har "väldigt, väldigt begränsad" möjlighet att få ett slut på krisen, som hon anser har nått en "nationell nivå".

Kina varnade under tisdagen för att landet inte kommer att låta bli att agera, om oroligheterna hotar Kinas säkerhet och självständighet.

Fler än 1 100 människor har gripits sedan protesterna inleddes.

Även natten till onsdag var tumultartad i Hongkong. Två män vårdas på sjukhus sedan demokratiaktivister drabbat samman med polis.

De båda skadades tillstånd beskrivs som stabilt. Kravallpolis rapporteras under natten ha skjutit med blyhagel invirat i tyg som ammunition och använt pepparsprej för att skingra demonstranter.

Videoklipp där en man frihetsberövas av polisen har delats brett på sociala medier. Aktivister anser att det är bevis på polisbrutalitet, som de säger är vanligt och måste utredas. Polisen har upprepade gånger nekat till att ha använt övervåld.

PODD: Därför eskalerar våldet i Hongkong

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om protesterna i Hongkong.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen