Polischefen om mordet på Karolin: ”Media riskerar att grusa vittnesmålen”

Publicerad 2019-09-06

Arkivbild. Många har engagerat sig i mordet på den unga mamman i Malmö. Nu varnar polisen för att vittnesmål kan bli juridiskt värdelösa d åvittnen pratar med media innan de hörts av polis.

Vittnen pratade med media innan polisen hunnit förhöra dem efter mordet på Karolin Hakim.

Nu finns risken att vittnesmål blir juridiskt värdelösa i en kommande rättegång, säger Malmös polischef Stefan Sintéus till SVT.

Han påpekar att han har all respekt för journalister som gör sitt jobb.

– Jag förstår att mordet är väldigt uppmärksammat eftersom det är spektakulärt. Men det finns en baksida av detta, och det är media riskera att grusa vittnesmålen, säger Sintéus till SVT.

– Genom att visa bilder, filmer och påstå saker gör man att vittnet blir osäker på sig själv. Helt klart har vittnen påverkats i negativ juridisk bemärkelse.

Vittnen har även haft journalister på besök hemma och visat saker. Något som kan ha gjort stor skada i händelse av en kommande rättegång, säger polischefen.

Enligt Sintéus är saken ett stort problem för polisen inte bara i det aktuella fallet. Saken kan bara lösas genom att polisen kan mobilisera mycket resurser direkt vid en händelse och snabbt säkra vittnesmål.

PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen