Krav på avgång efter Mays tal

TT

Publicerad 2019-03-21

Storbritanniens premiärminister Theresa May i det brittiska underhuset på onsdagen, 1 000 dagar efter brexitomröstningen och nio dagar före landets planerade utträde ur EU.

Storbritanniens premiärminister Theresa May möts av skarp kritik och avgångskrav för sitt senaste tal, där hon gav brittiska parlamentsledamöter skulden för att ha försenat brexit.

Oppositionsledaren Jeremy Corbin säger sig vara fast besluten att hindra en avtalslös brexit.

Konstruktiva samtal har förts, säger Corbyn efter ett möte med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

Enligt Corbyn söker hans Labour konstruktiva alternativ, vilket han tycker att regeringen redan borde ha gjort. Han anser att premiärministern försöker hota parlamentet att godkänna sitt förlag.

– Vi vill sträcka ut handen, precis som vi gör i parlamentet, säger Labourledaren på torsdagen.

Han hoppas kunna lägga fram ett nytt förslag till avtal som han tror att parlamentet ska godkänna.

Bara någon timme före sitt tal på onsdagskvällen varnades May av parlamentsledamöter i det egna Konservativa partiet: Hennes förslag att skjuta upp utträdet ur EU kan sluta med att hon förlorar ännu fler röster från sina partikamrater. Dessutom ska flera ha sagt att hennes tid på premiärministerposten går mot sitt slut om hon inte lyckas lösa brexitkrisen.

Flera parlamentsledamöter anser att det tv-sända talet var kontraproduktivt.

– Det kanske är sant men så kan hon inte säga, säger en tidigare minister till The Guardian om talet.

"På er sida"

May sade i talet att hon är säker på att britterna är trötta på maktkampen och det politiska käbblet kring brexit, som tar utrymme från viktiga frågor om skolor, vård och brott.

– Ni vill att den här delen av brexitprocessen ska vara över. Jag håller med. Jag är på er sida. Det är dags för parlamentsledamöterna att fatta beslut, sade May.

– Hittills har parlamentet gjort allt möjligt för att undvika att göra sitt val. Allt parlamentsledamöterna har velat säga är vad de inte vill.

Wes Streeting, parlamentsledamot för Labour, twittrar att många av ledamöterna redan är utsatta för dödshot och att Mays tal var oansvarigt.

"Om någon av oss skadas måste hon acceptera sin del av ansvaret", skriver han.

"Oansvarigt"

Premiärministerns talesperson tillbakavisar Streetings uttalande om att hotet mot parlamentsledamöterna skulle ha ökat som en följd av premiärministerns tal, rapporterar Reuters.

Konservativa partiets Oliver Letwin anser att parlamentet bör få ett nytt alternativ för att lämna EU och tror att parlamentet skulle godkänna ett avtal där Storbritanniens relation till EU liknar Norges. Han vill se ett förslag som kan få partiöverskridande stöd.

– Tanken är att ha en dag där parlamentsledamöter från alla partier kan föra fram alternativa förslag och se om, vilket jag hoppas och tror, det är möjligt att få majoritet för något alternativ, säger Letwin, rapporterar Reuters.

May kommer före EU-toppmötet på torsdagen att möta Frankrikes president Emmanuel Macron. Frankrike hotade på onsdagen att säga nej till en förlängd förhandlingstid om May inte kan garantera att parlamentet i Storbritannien kommer att godkänna hennes brexitavtal.

ANNONS