Polisens alternativa plan till Rimfrost

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2020-02-20

Jale Poljarevius, region Mitt, Stefan Hector, kommenderingschef för Rimfrost och Mattias Sigfridsson, region Syd.

En alternativ plan för att bekämpa den grova organiserade brottsligheten i Uppsala.

Så beskriver polisen ”Operation Iris” som i stället kommer fungera som en fortsättningen på den enorma offensiv som nu inleds mot gängen.

Som Aftonbladet var först med att avslöja väljer polisen att även lägga till Uppsala i nationella händelsen Operation Rimfrost. Något polisen bekräftade på en presskonferens på torsdagen.

Beskedet kom som en lättnad för polisen i Uppsala, som dock hade en alternativ plan för att öka offensiven mot de kriminella gängen.

– Jag trodde inte att vi skulle få Rimfrost till Uppsala, därför valde vi att arbeta på en alternativ plan som vi kallat för ”Operation Iris”, säger Jale Poljarevius, som nu blir regional kommenderingschef för Rimfrost.

”Rimfrost light”

Katarina Bowall är biträdande kommenderingschef för Rimfrost, men också den med mest koll på Iris.

– Tanken var ju att vi skulle köra Iris först. Men när vi nu får Rimfrost till Uppsala så börjar vi där. Sedan blir Iris vår fortsättning på den offensiva insatsen mot den organiserade brottsligheten, säger Katarina Bowall som dock inte vill avslöja några detaljer om operationen.

– Det man kan säga är väl att Iris är en ”Rimfrost Light”. Även om Rimfrost tar slut i sommar ska medborgarna känna att det finns en plan för vad som händer efter detta. Mer än så vill jag inte avslöja just nu.

Jale Poljarevius, som i måndags lämnade sitt jobb som polisområdeschef för att i stället bli regional kommenderingschef för Rimfrost, tror att Rimfrost kommer att bli en jackpot för Uppsala.

– Framförallt kommer vi att få en bättre arbetsmiljö, det kommer att bli betydligt lättare för alla som jobbar operativt.

Polisen och tullen genomför kontroller av fordon på i Rosengård.

Uppsala får fler utredare tack vare Rimfrost

Nyligen rapporterade Aftonbladet att polisen i Uppsala får kritik för långsamma handlingstider och utredningar av justitieombudsmannen. Jale Poljarevis, som då var polischef, stämde in i kritiken.

– Vi hinner helt enkelt inte med, resurserna räcker inte till, berättade polischefen Jale Poljarevius för Aftonbladet den gången.

Kommer ni verkligen att hinna med utredningsarbetet när det nu kommer att gripas fler?
– Det är just därför vi också begär att få fler utredare till Uppsala.

Stefan Hamnstedt, kriminalinspektör och chef för mängdbrott, tror att Rimfrost blir ett lyft för hela Uppsala som stad och att det kan få en dämpande effekt.

– Jag tycker att det är jättebra. Med den kriminalitet vi i Uppsala, med alla ungdomsrån och våldsbrott, är det suveränt. Dels tror jag att invånarna kommer känna sig säkrare, och det kommer bli svettigt för busarna.

Polisbilar parkerade på Krocksbäcks IP då polisen, tullen och kronofogden gjorde ett av många tillslag i Malmö.

Rimfrost kan starta tidigare

I samband med torsdagens presskonferens berättade Stefan Hector, kommenderingschef för Rimfrost, att operationen ska vara igång inom två veckor.

– Max två veckor skulle jag säga, vi får inte vänta för länge. Men jag hoppas och tror att vi kan vara igång tidigare än så, säger Jale Poljarevius.

Hur ska ni göra för att ta till vara på den erfarenheten som ni nu får in för att sedan kunna använda den under Operation Iris?
– Vi ska självklart se hur Malmö har jobbat med dessa frågor, och plocka godbitarna därifrån. Men vi ska också titta på hur vi hittills har jobbat med den här typen av brottslighet.

Hur kommer Uppsalaborna att märka av när Rimfrost är igång?
– De kommer att se fler poliser på gatorna, och mer aktivitet överhuvudtaget.

Kommer ni också att kunna använda er av Rimfrost i samband med den planerade NMR-demonstrationen?
– Vi kommer att behöva ta in alla resurser som finns tillgängliga. Jag tror att vi kan förvänta oss en stor uppslutning, både vänster- och högertyckare, och risken för konfrontationer är stor.