Karantänen är över för Amanda, 22 – får äntligen gå ut

Evakuerades från coronadrabbade Wuhan i Kina

Uppdaterad 2020-02-19 | Publicerad 2020-02-18

SANDVIKEN. Amanda Vall, 22, har inte andats frisk luft på två veckor.

Sedan hemkomsten från den coronadrabbade staden Wuhan har hon suttit i frivillig hemkarantän.

Aftonbladet fick följa med Amanda när hon äntligen fick lämna lägenheten.

– Det värsta har varit att inte få träffa min familj eller mina vänner, säger hon.

Amanda Vall sitter vid köksbordet hemma i lägenheten i Sandviken. Hon ska precis ta det sista provet som ska skickas in till Folkhälsomyndigheten för kontroll.

Två tops, en för munnen och en för näsan, läggs försiktigt ner i två provrör som märks med namn och personnummer. Allt läggs sedan i en förpackning märkt med stor text: ”Biological Substance Category B”.

– Jag får stoppa ner den i en påse eller något när vi går så vi inte skrämmer folk, säger hon och letar fram en gul plastpåse att gömma förpackningen i.

För första gången på två veckor ska hon gå utanför dörren, och posta det absolut sista testet för att kunna bli helt friskförklarad.

Föräldrarnas lägenhet på tre rum och kök har varit hennes fängelse sedan hon blev evakuerad från Kina. Men inte helt ofrivilligt, det heter trots allt ”frivillig” hemkarantän.

– De tvingar ju oss inte, men jag kände att jag inte ville ta den risken så jag har stannat inomhus.

Evakuerade

Studierna i kinesiska var inne på sin sista termin när rykten om ett farligt virus började spridas bland Amandas vänner. Det var kring nyår. Sedan gick det fort och hela staden Wuhan sattes snart i karantän.

1 februari blev Amanda tillsammans med tio andra svenskar evakuerade från Wuhan och kinesiska Hubei-provinsen. Med flera andra EU-medborgare flögs de först till Frankrike innan de fortsatte till Stockholm. En resa som enligt Amanda kändes oändligt lång med flera hälsokontroller, byten av ansiktsmasker och flygpersonal i heltäckande skyddsdräkter.

– Vi åkte tillsammans i bussar till flygplatsen, där vi fick gå igenom hälsokontroller flera gånger och fylla i papper tillsammans med tullen och så. Det tog jättelång tid.

När planet efter nästan två dygn landade i Sverige, möttes Amanda och de andra passagerarna av läkare från Folkhälsomyndigheten. Flera prover togs och de transporterades till sina hemorter där de placerades i så kallad ”frivillig hemkarantän”.

Det var kring nyår som rykten om ett virus började spridas bland Amandas vänner.

Första promenaden

Amanda har inte haft några symtom under karantänen. Varje dag i två veckors tid har hon haft kontakt med smittskyddsläkare där hon fått berätta hur hon mått.

Därför står hon nu och tar på sig jackan i hallen, redo att lämna lägenheten. Förpackningen med munskydd som står på byrån i hallen lämnar hon orörd.

– Det är jätteskönt att få vara ute nu faktiskt. Speciellt utan de där munskydden. Att äntligen få riktig luft!

Amanda, 22, lämnar in brevet.

Framme vid postinlämningen blir personalen både förvånad och nyfiken när de får höra vad som är i brevet. Men Amanda försäkrar att det inte är någon fara och att hon är helt frisk.

Provsvaren väntas komma redan dagen efter, och Amanda ser fram emot att bli fri igen.

Serier på Netflix

Det svåraste med hemkarantänen har varit att inte få träffa familj eller vänner.

– Jag har sett dem på håll. Man får ju inte ha närkontakt med någon så vi har stått på några meters avstånd i hallen. Mina föräldrar har ju varit mer oroliga än vad jag har varit.

Tiden har gått långsamt, och det har blivit en hel del serier på Netflix.

– Första veckan var okej, men andra veckan... Särskilt när det var solsken och att se folk som typ cyklar utanför och man bara, jag vill också ut!

Tillbaka till Wuhan

Virusutbrottet har gjort att de flesta kinesiska universitet nu har lektioner online. Problemet är bara att kurserna hålls mellan 01.00 och 04.30 svensk tid. Hur hon fortsatt ska göra med studierna vet hon inte ännu, inte heller om hon vill åka tillbaka när virusutbrottet är över.

Just nu vill hon bara vara hemma med familjen och ta det lugnt efter ett par omtumlande månader. På frågan om hon är orolig över att bli ”corona-Amanda” skrattar hon och svarar med ett leende:

– Det finns nog en risk för det, men jag har ju inte blivit smittad, jag har inte viruset. Så jag behöver ju inte vara ”corona-Amanda”, och förhoppningsvis blir jag inte det.

Amanda vill nu bara ta det lugnt efter ett par omtumlande månader.