Oro att anställda ska ta med sig smittan hem

Anja Haglund/TT

Publicerad 2020-02-28

På sina håll finns en oro att personer som varit i områden där coronaviruset sprids ska föra med sig smittan hem.

Vissa företag uppmanar anställda att stanna hemma i 14 dagar – men för skolelever och lärare finns inga officiella restriktioner.

Coronaviruset sprids i flera länder dit många svenskar reser, som Italien och Iran. Inte minst i sportlovstider, som nu, uppstår både oro och frågor på arbetsplatser och i skolor om hur personer som varit i de drabbade områdena ska hanteras.

Arbetsgivarorganisationen Almega, med 11 000 företag med en halv miljon anställda i tjänstesektorn, har därför gått ut med råd.

– Vår rekommendation är att medarbetare som varit i riskområden eller exponerats för smitta genast måste meddela sin närmaste chef och ha en dialog. Rekommendationen är att den personen arbetar hemifrån i 14 dagar, säger Mia Fransson, arbetsrättsjurist på Almega.

Ta oron på allvar

Flera företag har redan vidtagit åtgärder. Telekomföretaget Ericsson stängde i torsdags tre kontor i Europa efter att en anställd i Kroatien har insjuknat i coronaviruset.

Oron hos företagen har ökat sedan smittan började spridas i länder närmare Sverige, enligt Mia Fransson.

– Vi vill vara tydliga med vad som gäller enligt arbetsmiljöreglerna. Det finns regelverk som handlar om att man måste ta enskilda personers oro på allvar på en arbetsplats. Mot bakgrund av de reglerna måste man möta upp och begränsa både smittspridning men också den oro som anställda på kontoret känner av att en anställd från ett riskområde kommer in, säger hon.

"Inte farlig"

Enligt Folkhälsomyndigheten finns dock ingen anledning att friska personer som rest i områden där coronaviruset sprids ska stanna hemma varken från jobb eller skola.

– Vårt allmänna råd och bedömning av läget är att man inte är farlig för sin omgivning förrän man börjar få symptom. Men det är viktigt att tänka på att de symptomen kan vara ganska lindriga och att man ska vara väldigt generös med att kontakta sjukvården, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Symptomen är hosta, andningssvårigheter eller feber. Drabbas man av det efter att ha vistats i riskområden utomlands ska man kontakta 1177.

Skolverket har inga egna rekommendationer för skolor utan lutar sig på Folkhälsomyndighetens råd.

Smittspåra noga

TT: Skulle skolor kunna införa egna regler kring detta, precis som företagen har gjort?

– Jag kan tänka mig att en rektor har samma möjligheter som en arbetsgivare att bestämma själv över sin egen verksamhet. Men det bästa sättet att hantera en oro är att beskriva exakt hur fakta ser ut. Inte att försöka möta oron genom att vidta åtgärder som inte behövs, säger Anders Tegnell.

TT: Vad skulle hända om en elev på en skola skulle vara konstaterat smittad?

– Det hanteras på samma sätt som en smitta någon annanstans. Man får vara noga med att smittspåra i den grupp man arbetar i på skolan.

TT: Skulle skolor kunna stängas?

– Ja men inte av det skälet. Då handlar det om smittspårning och då vill man inte stänga skolan utan då behöver man hålla folk kvar i samma miljö som tidigare så att man inte skapar ännu mer kontaktmöjligheter.

Rätt till ersättning

Den som blir uppmanad av arbetsgivaren att stanna hemma har rätt till olika typer av ersättning.

– Om det är på arbetsgivarens initiativ att du inte kan komma till arbetet utgår ändå lön. Är det så att det är en person som är konstaterat sjuk utgår sjuklön. Är det så att man är smittad men ändå arbetsförmögen kan man få ersättning från Försäkringskassan, så kallad smittbärarpenning, säger Mia Fransson på Almega.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen