Kalifornien ber om ursäkt för folkmord

TT-Reuters

Uppdaterad 2019-11-04 | Publicerad 2019-06-19

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom ber ledare för ursprungsbefolkningen i delstaten om ursäkt.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom ber den amerikanska delstatens urinvånare om ursäkt för det våld och de missförhållanden de utsatts för sedan området blev en delstat, och kallar behandlingen av dem för ett folkmord.

Gavin Newsom framförde sin ursäkt under ett möte med olika stamledare.

– Det kallas folkmord, det är vad det var, ett folkmord. Det finns inget annat sätt att beskriva det och det är så det måste beskrivas i historieböckerna, sade guvernören.

Ledarna tackade under ceremonin för hans ord, men påpekade att det även krävs handling.

– Det är helande att höra dina ord, men handlingar talar för sig själva och jag ser fram emot att höra mer och se mer av dig, sade Erica Pinto, ordförande för Jamul-reservatet utanför San Diego County, där kumeyaay-indianer bor.

Ett steg i den riktningen är den sanningskommission som den demokratiske guvernören har gett order om att upprätta. Kommissionen ska till år 2024 skriva en rapport om det historiska förhållandet mellan staten och urinvånarna.

Enligt tidigare uppgifter minskade antalet urinvånare i Kalifornien från 150 000 personer till 30 000 mellan åren 1846 och 1873. Många av de som inte dog av våld gick under i sjukdomar och svält.