”De flesta bedömare håller Trump som favorit”

avSara Milstead

USA:s nästa presidentval kan rasera hela världsordningen.

Fredrik Reinfeldt har nu skrivit en bok kring ödesvalet – tillsammans med sin son.

Och han är orolig.

– Världen har blivit farligare, konstaterar han.

1 av 2 | Foto: Anna Tärnhuvud
Fredrik Reinfeldt.

Förre statsminister Fredrik Reinfeldt skriver boken tillsammans med sin son och är tänkt att publiceras lagom till valet 2020. Det är ett ämne som länge har fascinerat både honom och sonen, menar han.

– Gustaf är mycket intresserad och besitter redan stor kunskap om USA:s politik, inte minst efter flera år som aktiv i olika utrikespolitiska föreningar. Han kommer att göra delar av underlagsarbetet, men boken skrivs av mig, kommenterar Reinfeldt i ett mejl till Aftonbladet.

Han beskriver valet som ”vår tids viktigaste” - och varnar för att utgången i värsta fall kan leda till en lång period av auktoritärt styre.

– Alla presidentval i USA är viktiga givet landets betydelse, men den förskjutning som Donald Trump har inneburit bryter gradvis ned den rådande världsordningen, därför har det här valet större betydelse. Ska globalt ansvarstagande fortsätta att ersättas med nationell egoism?

Kommer uppluckringen av gränsdragningen mellan fakta och propaganda fortsätta? Är det vi upplever nu början på en flera decennier lång era av auktoritär populism och en värld styrd av egensinniga starka män, eller går det ännu att byta riktning?

”Världen har blivit farligare”

Orosmolnen är många, inte minst de eskalerande spänningarna mellan USA och Iran. Donald Trump har som bekant sagt upp Iranavtalet - utmejslat av bland andra Obama - utan att ha någon annan lösning på plats.

– Nu ser vi vad alternativet var, en eskalerande konflikt som hotar övergå i militär konfrontation. Världen har blivit farligare, hökar och hetsare styr en destruktiv dagordning som minskar öppenhet och möjligheter för handel, konstaterar Reinfeldt.

Och trots låg popularitet och svaga opinionssiffror har Donald Trump goda chanser att kamma hem segern även nästa gång, tror han.

– De flesta bedömare i USA håller Trump som favorit att vinna valet. Det är ofta lättare för en sittande president att vinna en andra period än för en utmanare att vinna. Det här är dock analyser som görs innan vi vet vem utmanaren är, säger Fredrik Reinfeldt.

Ingen riktig stjärna ännu

Ett problem för demokraterna är att det ännu inte finns någon riktig stjärna i det mycket stora startfältet bland kandidater.

– Störst stöd har den tidigare vice presidenten Joe Biden följt av förra valets stora överraskning Bernie Sanders. De är dock bägge födda i början av 1940-talet, och det kan tänkas att de kommer att utmanas mer okända, yngre kandidater som kan dra fördel av det intresse som nu kommer att riktas mot alla demokratiska kandidater.

Vem som som har bäst chans börjar att utkristallisera sig i skrivande stund, när de första tio kandidaterna framträder i en nationell tv-debatt från Miami, Florida under tisdagskvällen.

ARTIKELN HANDLAR OM