Thornberg utreds för brott efter Löfvings död

TT

Publicerad 2024-05-15

Förre rikspolischefen Anders Thornberg misstänks för vållande till annans död efter polischef Mats Löfvings död i fjol.

”Jag förnekar brott. Jag har inte varit oaktsam. Mats Löfvings död har varken varit förutsägbar eller orsakats av mig”, skriver Thornberg i ett uttalande.

”Det jag anklagas för är att jag inte stoppade utredaren Runar Vikstens presskonferens. Rapporten som utredaren presenterade var offentlig, varför en inställd presskonferens hade varit orimlig”, skriver Thornberg i ett uttalande på sajten för länsstyrelsen i Halland, där han är landshövding sedan 1 december i fjol.

Han uppger att han lämnat en utförlig berättelse i förhör den 23 april.

Oklart om åtal väcks

Chefsåklagare Lars Morand som leder utredningen ger ingen ytterligare information.

”Det går heller inte att bedöma hur lång tid utredningen kommer att ta eller om jag i slutänden kommer att väcka åtal”, säger Morand i ett pressmeddelande om misstankarna, som först rapporterades av SR Ekot.

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow säger i en kommentar att fackets fokus har varit och är att förhindra att något liknande händer igen.

”Händelsen har gett lärdomar om brister i Polismyndighetens riskbedömningar och stöd till medarbetare. Det är lärdomar som måste tas på största allvar för att förhindra att medarbetare far illa”, säger hon.

Trots misstankarna kommer Thornberg tills vidare att få fortsätta som landshövding, enligt regeringen.

”Vi följer hur saken utvecklar sig”, säger civilminister Erik Slottner (KD) i en kommentar.

Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades den 22 februari 2023 död i sitt hem. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut honom som jävig i flera beslut samt rekommenderat att polisen skulle överväga att avskeda honom.

Strax därefter anmälde polisen Löfvings död till Arbetsmiljöverket, som efter utredning konstaterade att det kunde finnas ett orsakssamband mellan arbetsmiljöbrister och polischefens död.

Psykiskt påfrestande

Enligt Arbetsmiljöverket hade Löfvings situation varit ansträngd och starkt psykiskt påfrestande, rapporterade Svenska Dagbladet. Tillståndet antas ha eskalerat efter presskonferensen, enligt den åtalsanmälan som myndigheten skickade in.

”Mot bakgrund av detta framstår Polismyndighetens underlåtenhet att varken undersöka arbetsmiljöförhållanden utifrån riskerna i den sociala arbetsmiljön, genomföra särskilda riskbedömningar eller vidta akut krisstödjande insatser sammantaget sett som särskilt anmärkningsvärda,” hette det i anmälan.