Husbyborna larmade om rån och inbrott i månader: ”Togs inte på allvar”

Publicerad 2023-07-31

I flera månader slog Husbybor larm till polisen.

Missbrukare bodde i deras källare och förråd, rånade och gjorde inbrott i bilar.

Men ingen förändring skedde och till slut tog ungdomarna lagen i egna händer.

– Det känns som att vi inte har tagits på allvar. Då har vi varit tvungna att ta till egna åtgärder, säger en 18-åring boende i området.

I flera månader har Husbyborna upplevt problem med hemlösa missbrukare som övernattat i garage, källare, förråd och miljöstugor.

I de tomma utrymmena i Husby, som ligger i nordvästra Stockholm, trängdes personerna bland smutsiga madrasser och filtar, sopor och kanyler, utan tillgång till varken värme eller vatten.

– Det har legat kanyler överallt här i garagen och på gårdarna. Det är en fara för våra barn som är ute och leker här, säger en boende i området.

Flera som Aftonbladet pratat med säger att missbrukarna ”dök upp” i början av april.

Till en början upplevde de boende främst att problemen handlade om sprutorna som låg på marken, men efter ett tag skedde också flera personrån och inbrott som kopplades till missbrukarna.

– De här personerna är väldigt utsatta. De är papperslösa och de kommer skickas ut ur landet, samtidigt som de inte har någonstans att ta vägen. De är desperata och då har de försökt få tag i pengar genom att råna folk och göra inbrott, säger en polis som är verksam i området.

Boende vittnar också om stölder från moskén, om sönderslagna bilrutor och i vissa fall också anklagelser om våldtäktsförsök.

– Det har varit mycket omfattande. Flera kvinnor har till exempel blivit rånade på sina mobiler när de har varit på väg till tvättstugan eller affären, säger en polis.

Bilder på kanylerna.

Anmälningarna fortsatte komma in

Under våren och sommaren fortsatte personrånen och inbrotten och allt fler anmälningar kom in till polisen, men också till bostadsbolagen som äger utrymmena där personerna har sovit.

– Vi har till och med fått in tips om detta från kriminella personer. De har oroat sig för sina familjer som bor i området. Om de kontaktar oss har det gått väldigt långt, säger en polis i området.

Men trots att flera anmälningar kom in fortsatte personrånen och inbrotten – samtidigt som oron hos de boende växte.

– Man känner en frustration för att ingen gör något för att lösa situationen. Vi snackar om rån, inbrott, om anklagelser om våldtäktsförsök. Just vårt område har varit hårt drabbat av skjutningar och vi har kämpat för att få det tryggt. Hade det här skett i ett annat område, som Danderyd, Djursholm, i innerstan, hade vi fått hjälp på en gång när vi slagit larm. Men myndigheterna bryr sig inte om vad som händer här, säger en boende.

Även poliser som Aftonbladet talat med uppger att de känt en frustration och uppgivenhet.

– Jag vet att vi vid ett tillfälle höjde närvaron, men bara i en vecka. Det som borde ske är att man sätter sig ner och pratar med folk, att man pratar med bostadsbolagen. Det är lätt att svetsa igen de här utrymmena till exempel. Jag har jobbat i flera områden i Stockholm och det här hade aldrig accepterats i andra områden. Det är det som gör mig så paff, säger en polis.

Ungdomar ”tog tag i saken”

Någon gång under våren, eller i början av sommaren, bestämde sig ett flertal ungdomar för att ”ta saken i egna händer”, då de kände en oro för att äldre, yngre eller människor som rörde sig ute ensamma skulle utsättas för brotten.

Ungdomarna möttes upp på kvällarna och började leta efter missbrukarna.

– Vi har gjort flera anmälningar till polisen, men det känns som att vi inte har tagits på allvar, för det har inte skett någon förändring. Så vi bestämde oss för att leta upp de här missbrukarna och försöka föra en dialog med dem, säger en av ungdomarna.

Han har bett om att vara anonym, men berättar att han är 18 år och har bott i området i hela sitt liv. Enligt honom var de ett femtontal ungdomar som slöt upp på kvällarna.

– Vi har försökt prata med dem för att få dem att sluta råna och stjäla, men de här människorna går på olika substanser och droger och de har inte varit mottagliga för en dialog. Många av dem har också varit beväpnade och en gång gick en av dem till attack mot oss. Då slog vi tillbaka, säger han.

Bildade ett ”medborgargarde”

Flera gånger under våren och sommaren hittades missbrukare svårt misshandlade på gatorna och i olika utrymmen, samtidigt som det spreds filmer som visade hur ungdomarna jagade dem.

– Ungdomarna har börjat trycka tillbaka och bilda som ett medborgargarde. De är desperata och rädda för att något ska hända deras familjer. De vill inte att fler ska bli utsatta för rån, och då tar de till våld, säger en polis.

Och med det växte problemet ytterligare. För polisens del handlade anmälningarna inte längre om rån och inbrott – nu kom det också in larm om att hemlösa blivit misshandlade.

För de boendes del fortsatte rädslan och oron att växa. Flera vittnade om att de inte längre vågade gå ensamma till affären eller tvättstugan.

Vid ett flertal tillfällen ordnades också möten mellan polisen, ungdomarna och ideella föreningar i Husby – men utan konkreta resultat.

Det var också i samband med det som Aftonbladet kontaktades om situationen.

– Det här är ett problem som måste uppmärksammas. De boende i Husby känner inte att de tas på allvar, samtidigt som de hemlösa personerna råkar väldigt illa ut, säger en polis.

”Svek från myndigheterna”

I början av juli steker solen över Husby. På torget sprids doften av varma frukter från stånden som står uppställda på torget vid mataffären och tunnelbanan.

Vid det här laget har det gått två, tre veckor sedan de sista anmälningarna om rånen och misshandelsfallen kom in. Madrasserna, drogerna och kanylerna som tidigare låg utspridda i garagen och trappuppgångarna har nu tagits bort och dörrarna till miljöstugorna har bommats igen.

Var de hemlösa personerna befinner sig nu vet de boende inte, men många tror att de har åkt till andra delar av Järvaområdet nu.

Soar, 26, och Osman, 25, är båda verksamma i Upprustningen i Husby – en ideell förening som jobbar med bland annat nattvandring, läxhjälp och opinionsbildning i utsatta områden.

– Jag vill börja med att säga att det är fel att ungdomarna har tagit till våld. Vi på Upprustningen fördömer våld och att man tar lagen i egna händer, säger Soar, och fortsätter:

– Men faktum är att det är ungdomarna som skrämde iväg dem och fick problemet att upphöra. Det är tragiskt att det är så och det är ett svek från myndigheterna.

Soar och Osman.

Både Soar och Osman säger att de, under deras nattvandringar, har träffat flera av ungdomarna som gick ihop och bildade ”medborgargardet”, som det har kommit att kallas av både boende och poliser.

– Det här är ungdomar som aldrig tidigare har begått några brott. Det är snälla killar som vi ofta träffar när vi är ute och som vi har en bra relation med. Att de till slut tog till våld säger mycket om hur allvarlig situationen blev, fortsätter Soar.

Och trots att situationen har lugnat ner sig, eller kanske upphört i Husby, finns det en stor uppgivenhet bland de boende i området.

– Vi har alltid fått höra att vi ska kontakta myndigheterna om vi behöver hjälp. Vi har kritiserats för att vi inte har larmat polisen tidigare. Det här var ett perfekt tillfälle för dem att visa att vi faktiskt får hjälp om vi ber om det – men istället hände ingenting, säger Osman.

”Fullt av kanyler”

Osman och Soar visar platserna där missbrukarna övernattade, där rånen skedde och var bilarna som inbrotten skedde i stod parkerade.

– Här var det fullt av kanyler tidigare. Vi hittade ofta droger här, gömda i små utrymmen. Många av rånen skedde också här. Man ska kunna röra sig fritt i sitt område utan att vara rädd, säger Soar och pekar på olika platser i ett garagehus.

Aftonbladet har också tagit del av ett flertal bilder och filmer från hur platserna såg ut före de städades upp eller stängdes igen.

När de går mellan hyreshusen i Husby stannar de ofta till och hälsar på personerna de passerar och de säger att alla känner alla här. Båda beskriver området som familjärt och familjevänligt, med en stark gemenskap där de boende ser efter varandra.

– När man bor i ett sådant område vill man bevara tryggheten. Vi har kämpat hårt för det. Vi vill att människorna här ska känna att de är trygga när de går ut. Men hur ska de kunna känna det om ingenting händer när de väl anmäler? säger Osman.

– Vårt syfte med att vi pratar med er nu är att lyfta polisens, myndigheternas och politikernas misslyckande i det här. Polisen dök upp när vi larmade, men missbrukarna flyttades inte och rånen fortsatte. Vi kallar det ”show off” – de kommer hit och visar upp sig några gånger, men det sker ingen konkret förändring, säger Soar.

Oro för att problemen skulle förvärras

Både Soar och Osman jämför också Husby med andra platser i Stockholm.

– Det är när vi jämför med ett annat område, utanför platserna där våra makthavare och politiker bor, som vi ser skillnaden på hur vi behandlas och hur de behandlas. De skulle aldrig tillåta att det här skedde då, säger Osman.

Båda säger också att de anser att det i slutändan handlar om en politisk fråga.

– Nu hade vi det här problemet under våren, men i morgon kan det vara något annat. Man upplever att det finns ett avhumaniserande förhållningssätt till förorten, säger Soar.

Slutligen säger han också att det funnits en oro för att situationen skulle eskalera ytterligare, att fler civila skulle fara illa och att problemet skulle etablera sig i området.

– Det tog flera månader innan missbrukarna flyttades från våra garage, portar och källare och det kunde ha slutat hur som helst under perioden de var aktiva i Husby.

Upplever en uppgivenhet

Flera av de ungdomar som var med i det så kallade medborgargardet beskriver också att de upplever en uppgivenhet nu.

– Det är väldigt tråkigt att det blev såhär och jag tycker väldigt synd om de här personerna vi gav oss på, för vi alla förstår att de är väldigt utsatta – men jag kände mig också tvungen att skydda det här området och min familj. Att bruka våld är verkligen den sista lösningen, säger 18-åringen, som bett om att vara anonym.

Samtidigt säger han att han känner en stor oro för att situationen ska uppstå igen.

– Det finns en stor oro för det, för det känns som att problemet bara sopades under mattan av myndigheterna. Samtidigt känner man också en besvikelse. När man väl anmäler, och vill anmäla, så händer ingenting, fortsätter han.

Precis som många av de andra som Aftonbladet har talat med jämför han med hur han tror att det hade sett ut om det skett i ett annat område.

– Hade detta hänt i Danderyd eller på Östermalm hade det skett en förändring på studs, men här i Husby händer ingenting. Man känner sig maktlös, säger han.

Följ ämnen i artikeln