Soldaterna höga vid fronten – får drogleveranser till skyttegravarna

Publicerad 2023-11-06

Det är som i Las Vegas.

Orden kommer från en rysk soldat i en skyttegrav i Ukraina.

Hit till fronten levereras droger med specialbud.

Rysslands krig mot Ukraina har pågått i 621 dagar. Just nu pågår en rysk offensiv för att inta staden Avdijivka strax norr om Donetsk i östra Ukraina. Flera medier rapporterar om stora förluster för ryssarna.

Nu kommer rapporter om att droganvändningen bland ryska soldater i skyttegravarna är utbredd.

Framför allt handlar det om den syntetiska drogen ”salt”,

alpha-PVPEn synstetisk drog som också ”Flakka” eller ”Gravel”. De vitrosa kristallerna kan ätas, snortas, injiceras eller rökas i e-cigaretter. , som levereras till fronten, skriver The Times. Den röks från ett burklock genom en kulspetspenna och sköljs ner med vodka.

Soldatliv. En ukrainare tar en rökpaus i en skyttegrav vid fronten i utkanten av Kreminna.

”Är som i Las Vegas”

Journalister på oberoende ryska sajten Verstka uppges ha intervjuat dussintals soldater som använder droger, och boende vid ryskockuperade delar av Ukraina, för att få en bild av missbruket.

– Det är som i Las Vegas. Alla vet om du tar droger i skyttegravarna, förstås, det är små diken. Ingen bryr sig, huvudsaken är att inte störa någon annan. Och att inte lämna skyttegraven, säger en soldat.

Alpha-PVP, även kallat ”Flakka” och ”Gravel”, liknar badsalt. Drogen kan bland annat orsaka aggression, paranoia och hallucinationer.

Enligt Verstka använder en av tio ryska soldater droger. De levereras direkt till skyttegravarna i de ockuperade områdena.

Det handlar förutom ”salt” också om amfetamin, mefedron och marijuana. Kurirer är antingen lokalbefolkningen eller frivilliga bud som samtidigt levererar utrustning till fronten.

Soldat i en skyttegrav vid krigsfronten i Donetskregionen.

– Soldaterna använder droger för att de är uttråkade. Krig innebär att du konstant väntar på någonting, ibland att du ber för att allt ska ta slut. När jag rökte ”salt” i dikena, brydde jag mig inte ett skit om jag skulle kunna balla ur [av paranoia]. Tristessen är mycket värre, säger soldaten.

Paranoia och hallucinationer

Bland drogernas biverkningar finns just paranoia och hallucinationer, för ”salt” handlar det också om aggressivitet och självskadebeteende.

Amfetamin, Mefedron och marijuana uppges användas av soldaterna.

Enligt Vertska kan en rysk soldat tjäna motsvarande cirka 23 200 kronor per månad. Det är fyra gånger mer än en genomsnittslön i Ryssland.

Priset för drogerna är högt. Tre doser kostar motsvarande cirka 1 700 kronor. I de nyvunna områdena i Ukraina är priset det dubbla.

– Jag tror inte att priserna på ”salt” har fått någon att tveka. Jag har sett drogade ryska soldater och inte bara en gång. De såg inte ut att vara vid sina sinnes fulla bruk, säger Vadim, en missbrukare från det ryskockuperade Mariupol, och tillägger att han vet att många ukrainska soldater också tagit droger.

En ukrainsk soldat tar sig fram mot fronten i Andriivka i Donetsk.

Skakar och svettas ymnigt

En annan av de intervjuade säger till nyhetssajten att en 27-årig vän gick in i armén, trots ett treårigt narkotikamissbruk.

– Hur han lyckades klara den medicinska undersökningen i Moskva är den stora frågan, säger soldaten Kirill.

27-åringen uppges sedan ha börjat skaka och svettas ymnigt och varit oförmögen att röra sig under ett militärt uppdrag.

– Men måla inte upp en bild att vi är slåss höga från skyttegravarna. Jag har inte hört talas om det. De dricker mycket vid fronten, men om de slåss när de är höga… fan vet, säger en soldat i ett specialförband som säger tristessen är det värsta.

– Jag har avfyrat mitt vapen två gånger sedan mars 2022.

Ukrainska soldater i en skyttegrav i närheten av Bakhmut.

Droger bland svenska soldater

Ett ökande drogmissbruk bland stridande soldater är katastrofalt, menar David Bergman, doktor i psykologi och major vid Försvarshögskolan i Stockholm .

– Droger har haft två syften i krig. Det ena är att man vill ha droger som är på något sätt prestationshöjande, så att man orkar mer i en extrem miljö. Det andra är både under och efter strider för att trubba av, säger han.

David Bergman, doktor i psykologi och major vid Försvarshögskolan i Stockholm.

– Droger i krig är dels ett symtom på att soldater inte mår bra, dels ett recept för att soldater blir mer aggressiva. Det kan hända att soldater som använder droger inte har samma etiska finkänslighet, om de nu hade någon, och går över ytterligare gränser som inte är produktiva.

Lars-Erik Gyllestad, avdelningsdirektör vid Försvarsmaktens hr-avdelning, pekar på att det är skillnad på Sverige och andra länder, eftersom svenska soldater söker sig till internationella uppdrag frivilligt och är motiverade att genomföra det.

Men har det funnits drogproblem bland svenska soldater?

– Vad jag känner till har vi har väldigt få identifierade händelser som kan kopplas till droger. Från högkvarterets sida har vi ingen kännedom om att det skulle vara ett stort problem, säger han.

Förödelse efter striderna i Klishchiivka i Donetsk.