GRAFIK: Så blev #MeToo ett globalt vrål

Uppdaterad 2018-01-15 | Publicerad 2017-11-14

Svallvågorna från #MeToo-kampanjen fortsätter att skölja över världen med full kraft.

Det som startades av en tweet har blivit ett globalt vrål mot våld och trakasserier mot kvinnor.

Aftonbladet har kartlagt hur #MeToo spridit sig genom världen – och vilka konsekvenser den fått i olika länder.

HUR DET BÖRJADE

Me too-rörelsen startades redan för tio år sedan av aktivisten Tarana Burke.

Men det var först när skådespelaren Alyssa Milano, i kölvattnet av skandalen kring Hollywood-mogulen Harvey Weinstein, uppmanade kvinnor att dela med sig av sina historier som kampanjen blev global.

GENOMSLAGET

EU-parlamentet höll ett extra insatt möte om #metoo-kampanjen

#METOO I VÄRLDEN

Hashtagen har fått störst genomslag i USA, där den använts mer än en halv miljon gånger. Men i förhållande till folkmängd har #MeToo slagit allra störst i Sverige.

Här har #MeToo använts mest:

Klicka på land för att se antal användningar av hashtagen på Facebook, Instagram och Twitter tom 9 november. Källa: CNN

Genomslaget och konsekvenserna har sett olika ut i olika länder. Här är några exempel:

EGYPTEN

Huvudstaden Kairo utsågs nyligen till den sämsta storstaden i världen att vara kvinna i. 99,3 procent av alla egyptiska kvinnor säger att de någon gång trakasserats och 82,6 procent säger att de inte känner sig säkra på gatan. Kvinnor i Egypten, som startade en egen variant av #MeToo tidigare i år, har använt hashtagen men den har inte fått något större genomslag i landet, enligt bedömare. Inga kända personer, vare sig män eller kvinnor, har gått med i upproret.

– De anser att det svärtar ner Egyptens rykte och är rädda för en backlash från samhället, säger aktivisten Mozn Hassan till AP.

SENEGAL

Inte heller i Senegal – ett land på en kontinent där häften av alla kvinnor uppger att de blivit misshandlade av sin make och där en tredjedel utsatts för övergrepp – har #MeToo fått fäste.

Här är kvinnors sexualitet tabu.

– Vi pratar inte om de här sakerna, säger musikern Daba Makourejah till Reuters.

Makourejah har dock själv postat under hashtagen, och det finns fler som utmanat strukturerna. Flera kvinnor som talat med Reuters säger att #MeToo lett till att de för första gången någonsin pratat om övergrepp de utsatts för – och att de känt sig lättade över att dela sina historier med andra drabbade.

INDIEN

I Indien, ett land som är ökänt för våldtäkter och övergrep mot kvinnor, har kampanjen dock fått större fäste.

Tidningen Times of India har intervjuat en rad indiska profiler om varför de berättar sina historier under #MeToo och hur det känns.

– För mig är det en förlängning av vad jag talat om länge, sade den indiska skådespelaren Shenaz Treasuryvala till Times of India.

STORBRITANNIEN

I Sverige har män främst i kultur-och mediebranschen uppmärksammats för trakasserier och våldtäkter.

I Storbritannien har #MeToo istället sänt chockvågor genom den politiska eliten i London. Försvarsministern Michael Fallon tvingades avgå efter trakasseri-anklagelser och samtidigt cirkulerar en lista på påstådda övergrepp som 40 andra konservativa politiker ska ha begått.

RYSSLAND

I Ryssland, ett land som präglas av starkt patriarkala strukturer, har #MeToo inte fått något större genomslag, enligt Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren.

– Ryska misser, till exempel Miss Russia, har sagt att "det här kan inte hända i Ryssland, tack vare Vladimir Putin". Den ryske presidenten framstår som urmannen som många ryskor gärna ser som en stark en person som man kan lita på, som är nykterist och som bär ens väskor, säger hon.

FRANKRIKE

I Frankrike har den egna hashtagen #balancetonporc, vilket betyder ”avslöja grisen”, Sandra Möllerfått störst genomslag. Den skapades av journalisten Sandra Muller.

Likt Alyssa Milano uppmanade hon andra kvinnor att berätta om övergreppen: "#balancetonporc !! Berätta du också om namnet och detaljerna på de sexuella trakasserier du varit med om i ditt yrke. Jag väntar på dig".