Storbrand på Djurgården – hotade Nordiska museet

Publicerad 2022-02-14

En storbrand har rasat i en restaurang på Djurgården i Stockholm.

Tidigt i morse kämpade räddningstjänsten med att förhindra spridning till Nordiska museet.

– Först trodde jag att det var en fest med eldkorgar. Sedan flammade det plötsligt upp i fem-tio meter höga lågor, säger ett vittne.

Larmet kom till räddningstjänsten klockan 02.25 och man drog snabbt i gång en stor insats.

En del av restaurang Josefina som stod i lågor ligger i närheten av Nordiska museet och Junibacken på Djurgården i Stockholm.

– Vi har sju stationer på plats, så det är en omfattande insats. Vi arbetar just nu med att försöka hindra spridning till närliggande byggnader. Nordiska museet ligger alldeles i närheten, sa Thomas Sjöberg, ledningsbefäl vid RC Mitt, till Aftonbladet vid 03-tiden.

Nordiska museet hotat

Man hade aldrig någon chans att rädda den del av restaurangen som stod i brand. Tidigt i morse var faran inte över för Nordiska museet.

Den stora insatsen med totalt 20 enheter kämpade då med att förhindra att elden sprider sig till museets byggnad.

– Branden är mycket kraftig och vinden ligger rakt mot Nordiska museet så det är ett väldigt känsligt läge just nu, säger Tommy Wållberg, ledningsbefäl vid Räddningstjänsten Stockholm, tidigt under morgonen till TT.

Släckningsarbetet beräknas pågå länge. Vid 05.20-tiden rapporterade SVT Stockholm att det inte längre fanns någon risk för att elden skulle sprida sig till museibyggnaden.

– Det kommer att ta ett bra tag in på förmiddagen, säger Tommy Wållberg.

Det är fortfarande oklart hur branden startat och polisen kommer utreda händelsen vidare. Själva restaurangdelen ska inte ha kommit till skada, enligt ansvarig personal på Josefina.

Höga lågor

En person som såg branden från andra sidan vattnet vid Nybrokajen ringde 112 när elden plötsligt flammade upp.

– Jag trodde först att det var fest på restaurangen med eldkorgar eller liknande. Men klockan var ju 02.25 och det brukar inte vara nattklubb där. Så jag ringde och larmade, säger vittnet.

Branden blev snabbt häftigare i omfattning.

– Plötsligt var lågorna fem-tio meter höga, säger vittnet.