David, 57, fick ett grishjärta – överlevde operationen

Publicerad 2022-01-11

För första gången någonsin har en människa fått ett grishjärta inopererat och överlevt.

57-årige David Bennett uppges må förhållandevis bra efter operationen i Baltimore i USA.

– Det stod mellan att dö eller att genomföra den här transplantationen. Jag vill leva, säger han.

Den åtta timmar långa operationen, då 57-årige David Bennett fick en grishjärta inopererat, ägde rum i Baltimore i USA i fredags.

Han är den första människan som överlevt en sådan transplantation. David Bennet säger att han är väl medveten om riskerna men att han anser att det är värt det, skriver The New Tork Times.

– Det stod mellan att dö eller att genomföra den här transplantationen. Jag vill leva. Jag vet att det är ett långskott men det är min sista chans, sade han i torsdags i ett uttalande från University of Maryland Medical Center, som genomförde operationen.

David Bennett, 57, är den första människan som fått ett grishjärta inopererat och överlevt.

Hittills har han mått bra efter ingreppet.

– Jag ser fram emot att kunna ta mig ur sängen efter att jag hämtat mig, sade han i torsdags.

För sjuk för att få ett mänskligt hjärta

Utan ett nytt hjärta skulle David Bennet ha dött. Månaderna innan operationen var han mycket sjuk och sängliggande, och läkare och familjemedlemmar uppger att han var i för dåligt skick för att erbjudas ett mänskligt organ.

– ”Vi kan inte ge dig ett människohjärta, för du kvalificerar dig inte för det. Men vi kanske kan använda ett från ett djur, en gris. Det har aldrig gjorts förut, men jag tror det kan funka” sa jag till honom, säger Bartley Griffith, chefsläkare för hjärttransplantationsprogrammet vid sjukhuset, som utförde operationen.

Det är dock ännu för tidigt att säga om ingreppet lyckats, och i nuläget finns det ingen säker prognos.

Tidigare försök till liknande transplantationer, så kallade xenotransplantationer, har misslyckats, främst på grund av att patienternas kroppar har stött bort organen.

Men forskarna hoppas förstås att den aktuella operationen ska lyckas och pekar på en stor skillnad mot tidigare försök.

Använde hjärta från genmodifierad gris

Denna gång kunde forskarna använda ett hjärta från en genmodifierad gris där en sockerart i cellerna som ligger bakom bortstötandet har tagits bort.

USA:s läkemedelsmyndighet FDA godkände på nyårsafton operationen, som en akutåtgärd när inget annat skulle kunna rädda David Bennett.

– Det här tar oss ett steg närmare att lösa problemet med organbrist. Vi går framåt med försiktighet men är optimistiska och tror att den här operationen kan bli ett viktigt nytt steg för framtida patienter, säger Bartley Griffith.

Operationen ägde rum i Baltimore, USA.

Försök med grisnjure

I höstas transplanterades en grisnjure till en människa – och det var första gången en mänsklig kropp inte omedelbart stötte bort djurorganet, skriver TT.

Den operationen genomfördes vid New York University i september. En njure som hade tagits från en särskilt genmodifierad gris fästes på benet på en hjärndöd kvinna som gavs livsuppehållande vård.

Njuren satt där i nästan tre dagar utan att den stöttes undan av kvinnans immunsystem.

Det är den framgången som banat vägen för den nu aktuella hjärttransplantationen.

Följ ämnen i artikeln