Polisen: Vi använder inte våld

Publicerad 2018-03-22

Trots regeringens storsatsning minskar inte tiggeriet och Amnesty kritiserar polisens arbetssätt.

Viktor Adolphson, yttre befäl vid polisen i Södermalm, värjer sig mot bilden av polistrakasserier som målas upp.

– Vi jobbar ganska aktivt med tiggeriet och utgår från ordningslagen, säger han.

Som Aftonbladet rapporterat har regeringens satsning för att minska tiggeriet inte gett någon utdelning.

Fortfarande uppskattar man att över 4 500 EU-migranter finns i Sverige för att tigga.

Amnesty riktar skarp kritik mot hur polisen i framför allt Stockholm hanterar människor som tigger.

– Det är inte förbjudet att tigga, men i vissa delar av Sverige och framför allt Stockholm upplever vi att polisen agerar som om det fanns ett förbud och kör bort människor i den här gruppen, sa Amnesty-juristen Johanna Westeson.

Polisen: Utgår från ordningslagen

Viktor Adolphson är yttre befäl vid polisen i Södermalm.

– Jag kan bara tala för hur det är på Södermalm där vi jobbar ganska aktivt med tiggeriet. Vi utgår från ordningslagen, att man inte får använda allmän plats hursomhelst, säger han.

Enligt Viktor Adolphson agerar polisen när en tiggare sittandes uppehåller sig vid samma plats.

– Går de och tigger med sin mugg och förflyttar sig gör vi inget. Men sitter man på samma plats och tigger under lång tid har vi som regel att vi ska ha bett dem flytta sig åtminstone två gånger innan vi avlägsnar dem. Det här gäller inte bara EU-migranter utan alla som tigger, säger han.

Vid ett avlägsnande visiteras personen först innan denne sätts i en polisbil och körs ut från stan.

Enligt Adolphson är det viktigt att personen eller personerna släpps av på en plats där det finns nära till kommunikationer.

– Det är klart att det kan uppfattas brutalt att bli satt i en polisbil men vi använder inte våld mot dem. Våld används om det blir stökigt. Ofta leder de här situationerna inte till ett avlägsnande utan numer väljer de oftast att gå därifrån när vi har sagt till dem. Det rör sig oftast om beskedliga människor, säger han.

Enligt Adolphson grundar sig arbetssättet i en rättsutredning som polisens jurister genomfört som ska vara vägvisande för hur polisen ska agera mot tiggeri.

”Tiggeriet har ökat”

Amnesty, som intervjuat många EU-migranter om situationen i Sverige, uppger att man fått berättelser om att polisen till exempel jagat bort tiggare med Segway.

Enligt Viktor Adolphson är det inte så det går till.

– Man får det att låta som att människor flyr på gatan och vi åker efter med Segway. Vi på Södermalm, som är de som använder Segway, åker såklart fram till personer och ber dem att flytta på sig. Det är inte konstigare än att åka fram med polisbil. Jag har cykel och då cyklar jag fram till dem, säger Adolphson.

Viktor Adolphson

Han delar bilden att tiggeriet inte har minskat.

– Snarare ökat, säger Adolphson.

Anser du att ni kan hantera situationen?

– Vi kan hantera det. Men jag slits mellan min privata uppfattning och hur det skulle kunna bli ett effektivt polisiärt arbetssätt.

Vad är din privata uppfattning?

– Att det inte kan vara brottsligt att tigga om pengar. Men om det hade varit det hade polisen kunnat arbeta mot tiggeriet på ett annat sätt. Vill man komma till rätta med det här problemet, som många verkar uppfatta att det är, kanske man skulle ha en skärpt lagstiftning. Det vi kan göra nu är att se till att de inte upptar vissa platser men det är inte ett effektivt sätt att få stopp på tiggeriet i gatubilden, säger Viktor Adolphson, yttre befäl vid polisen i Södermalm.