En minnesdag för evig hågkomst

TT

Uppdaterad 2019-07-11 | Publicerad 2018-01-27

På den 73:e årsdagen för befrielsen av nazisternas förintelselägeförintelseläger Auschwitz-Birkenau påminns vi igen:

Leden av överlevande vittnen tunnas obevekligen ut. För varje minnesdag blir bibehållen hågkomst allt viktigare.

Sedan 2001 har den 27 januari varit nationell minnesdag av Förintelsen i Sverige. Året innan hölls den internationella Förintelsekonferensen i Stockholm och dåvarande statsminister Göran Persson drev på grundandet av den statliga myndigheten Forum för levande historia.

2020, precis 20 år efter Förintelsekonferensen, bjuder Sverige in till en ny internationell konferens om Förintelsen och antisemitism.

"Förintelsen är en unik händelse men de lärdomar dess historia kan ge är universella. De som överlevde de fasor miljontals judar och andra offer för nazismen utsattes för är snart borta. Vi måste öka våra ansträngningar att främja utbildning, hågkomst och forskning om Förintelsen för att nya generationer ska kunna lära av vad som skedde", skriver statsminister Stefan Löfven (S) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i Svenska Dagbladet.

Fler skolresor

Förintelsens minnesdag för att hedra alla miljontals offer uppmärksammas över hela världen. I Sverige hölls drygt 200 arrangemang.

Som vanligt ledde Forum för levande historia i en minnesstund med ljuständning på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Överlevande från Förintelsen medverkade liksom Stefan Löfven och Alice Bah Kuhnke.

Efteråt gick statsministern till den närliggande stora synagogan och var med i judiska församlingens minneshögtid, där även drottning Silvia närvarade.

Regeringen har beslutat att 2018–2020 införa ett nytt anslag på fem miljoner kronor per år för hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser. Syftet är att fler lärare och elever ska kunna besöka dessa platser än tidigare.

Böcker och foton

Inte minst författare och andra nedtecknare gör sitt till för att hålla minnet levande av Nazitysklands planlagda folkmord, en av mänsklighetens värsta förbrytelser. Åtskilliga böcker med ögonvittnesskildringar har getts ut på sistone.

Den svenske världsfotografen Mikael Jansson porträtterar i ett unikt projekt ett 100-tal överlevande som lever i Sverige. Den yngsta är 78 år, den äldsta 102 år.

En av dem är Tauba Katzenstein, 92 år, som bor på Judiska hemmet i Stockholm. Nazisterna tvingade henne till slavarbete och hon satt i flera koncentrationsläger.

– Förhoppningsvis kommer människorna att lära sig något av det förflutna och kan jag bidra med minsta lilla så gör jag det, sade hon till TT nyligen.

Följ ämnen i artikeln