Monsterorkan på väg mot New Orleans

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-30

Tre år efter Katrina-katastrofen kommer Gustav – evakuering beordrad i flera sydstater

Orkanen Gustav växer till ett monster.

Vindar på över 60 meter per sekund sliter nu sönder allt i sin väg.

Evakuering har redan inletts i Mississippi och Louisiana – där man fortfarande minns Katrinas härjningar.

Det är nästan på dagen tre år sedan som orkanen Katrina drog in över södra USA.

1.800 människor omkom bara där och hundratusentals blev hemlösa.

Nu gör myndigheterna allt för att undvika en tragisk repris. Orkanen Gustav är den värsta på flera år och växer i styrka.

På lördagskvällen – strax innan orkanen nådde Kuba – uppgraderades den till kategori fyra. Orkanen kommer troligtvis att uppgraderas den till högsta möjliga – kategori fem, med en vindstyrka över 70 meter per sekund under natten, uppger AP. Det är värre än Katrina och senast på måndag väntas ovädret dundra in över södra USA.

Nästan 80 människor har hittills omkommit när ovädret dragit över Karibien och tusentals har lämnat sina hem.

Den här gången är man beredd.

Spikar igen husen

Evakueringen i Louisiana och Mississippi började redan igår. Människor barrikaderar och spikar igen sina hus, sedan kör man norrut.

– Vi måste tänka på framtiden. Vi ber om det bästa, men vi förbereder oss för det värsta, sa delstatsguvernören Haley Barbour igår fredag, exakt tre år efter Katrina-katastrofen.

Den som nu struntar i polisens order att evakuera får skylla sig själv när orkanen kommer, meddelar ansvariga i New Orleans.

– Det kommer inte att finnas någonstans att ta vägen för den som väljer att stanna kvar. Vi har inga skyddsrum eller uppsamlingsplatser, säger chefen för räddningsmyndigheten till nyhetsbyrån AP.

Oljefälten längs Mexikanska gulfen kan också drabbas av ovädret och experter flaggade redan igår för höjda priser på naturgas och råolja.

Tipsa |
Aftonbladet