22-åring i rätten efter domkyrkokuppen

Carl Cato/TT

Publicerad 2019-01-30

De två kronorna och ett av riksäpplena som ingår i kung Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier stals i somras från domkyrkan i Strängnäs. I dag inleds rättegången mot en 22-årig man som misstänks för stölden. Bild från polisens förundersökning.

En 22-årig man står åtalad för att ha stulit kulturhistoriskt ovärderliga begravningsregalier från domkyrkan i Strängnäs. Teknisk bevisning knyter mannen till platsen för stölden, men trots det nekar han till all inblandning i brottet.

I dag inleds huvudförhandlingen i Eskilstuna tingsrätt.

Mannens blod har hittats på brottsplatsen. Han har också erkänt för polis att han stulit såväl en cykel som den båt som användes som flyktfordon när kulturhistoriskt ovärderliga begravningsregalier i somras stals ur Strängnäs domkyrka. Trots det nekar 22-åringen till inblandning i den fräcka kuppen.

När kung Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningskronor och ett riksäpple i guld stals i somras såg vittnen två personer lämna domkyrkan. Men 22-åringen är den ende som kunnat knytas till brottet.

65 miljoner

Föremålen stammar från början av 1600-talet och även i en europeisk jämförelse anses de vara av exceptionellt hög kvalitet. Det ekonomiska värdet på de stulna föremålen har uppskattats till 65 miljoner kronor. Polis och åklagare misstänker att regalierna kan ha förts utomlands och utesluter inte att stölden var ett beställningsjobb.

Stal flyktfordon

22-åringen har i polisförhör konsekvent vägrat svara på frågor om vilka andra som kan vara inblandade i brottet och säger att han själv var i Strängnäs den aktuella dagen för att leverera en stulen cykel, ovetande om att den skulle användas som flyktfordon efter kuppen. Han har också medgivit att han vid ett tidigare tillfälle stulit den båt som användes av tjuvarna, men även här hävdar han att han inte visste att den användes vid stölden.

Under dagen kommer mannen att ges möjlighet att ge sin version av vad som hände i domkyrkan när regalierna stals. Tingsrätten ska också genomföra en syn av domkyrkan tillsammans med mannen och hans advokat.